23948sdkhjf

Aarhus-borgmester trækker sig

Bundsgaard var senest i skudlinjen, da kommunens storstilede planer om stor havneudvidelse faldt til jorden med et brag

Han endte i som ufrivillig galionsfigurs i Aarhus Havns kuldsejlede prestigeprojekt, og nu forlader han posten som borgmester.

Det bekræfter han på et pressemøde onsdag.

- I dag meddeler jeg, at jeg stopper som borgmester i Aarhus. Jeg er nået til vejs ende i mit politiske virke, siger Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) på pressemødet.

Han understreger, at han ikke skal direkte videre i en ny stilling. 

- Jeg skifter ikke til et andet job. Jeg har tænkt mig at tage noget tid til at tænke mig om, hvad jeg gerne vil, tilføjer han.

Desuden afviser han, at møgsagerne - som eksempelvis den med havneudvidelse - skulle være skyld i, at han nu forlader stillingen. 

Bundsgaard træder officielt tilbage på et byrådsmøde den 6. november.

Kuldsejlet havneprojekt

Bundsgaard måtte før sommerferien stå skoleret på et pressemøde, da Aarhus Kommune måtte smide håndklædet i ringen og droppe en ellers planlagt havneudvidelse på - i første omgang - 43 hektar. 

Forud gik flere uger med polemik, der kulminerede i slutningen af maj, hvor Planklagenævnet underkendte den lokalplan fra Aarhus Kommune, der ellers gav grønt lys til at gennemføre den store udvidelse af Aarhus Havn. I aftalen kunne der senere tilføjes endnu en etape med en yderligere udvidelse på 36 hektar.

Om Jacob Bundsgaard

  • Jacob Bundsgaard er født i 1976 og opvokset i Aarhus.
  • Han har været borgmester siden 2011 og tog over efter Nicolai Wammen (S), som gik ind i landspolitik.
  • Bundsgaard var formand for Kommunernes Landsforening 2018-2022 og har siden fungeret som næstformand.
  • Jacob Bundsgaard har siddet i byrådet i Aarhus siden 2002

Kilde: Ritzau og DR

I følge Planklagenævnet kunne lokalplanen ikke godkendes, fordi den ikke levede op til en række krav., bland andet en redegørelse for, hvorfor udvidelsen var nødvendig. 

For nylig er det kommet frem, at Mærsk - som ejer terminaloperatøren APMT, der opererer på Aarhus Havn - aldrig så behovet for den store udvidelse.

- APMT havde allerede i 2020 og 2022 gjort Aarhus Kommune og havnens ledelse opmærksomme på, at APMT kunne udvide sin eksisterende kapacitet ved at modernisere og effektivisere det eksisterende areal, hvorfor der efter APMT’s opfattelse ikke var et konkret behov for en havneudvidelse i forhold til containerdriften, skriver Mærsk i en aktindsigt, som Søfart har fået. 

APMT oplyser til Søfart, at den - i hvert fald i 2020 - kun havde 50 pct. belægning på containerhavnen.

Lægger borgmesterkæden

Og Bundsgaard er ikke alene om at lægge borgmesterkæden for tiden. 

Det er under 14 dage siden, at Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavn Kommune meddele, at hun forlod kommunekontoret til fordel for et job i KL.

Birgit S. Hansen og Frederikshavn Kommune har sin egen havne-sag kørende, og hun måtte træde til, da Frederikshavns Havns gæld nærmede sig 1,7 milliarder kroner, og der ikke var udsigt til, at pengene kunne blive betalt tilbage. Derfor overgik styringen af havnen til kommunen og dermed ultimativt Birgit S. Hansen.

Hendes exit sker, mens der stadig foregår undersøgelser af havneskandalen. 

- Jeg ved godt, at der er en stor lyserød elefant i rummet. Men den undersøgelse kommer frem til samme resultat uanset, om jeg er borgmester eller ej. Jeg skal interviewes til undersøgelsen 12. november - og det løber jeg ikke fra, selv om jeg får nyt job, lød det fra Birgit Hansen.

- Men der skal nok være enkelte, der mener, at jeg render af pladsen, tilføjer hun.

En ekstern advokatundersøgelse skal undersøge forholdene i og omkring styringen af Frederikshavn Havn.

Samtidig er Det Kommunale Tilsyn ved Ankestyrelsen i gang med at undersøge borgmesterens rolle, når det gælder salg af arealer på havnen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063