23948sdkhjf

Skoleskibet runder 90 år - og kan stadig trække overskrifter

Så sent som sidste år var skoleskibets direktør ude med riven efter de danske politikere

For præcis 90 år siden, præsenterede Stiftelsen Georg Stages Minde et nyt skib.

Det gamle var blevet for småt og i lyset af 'Skoleskibet Københavns' forlis nok også lidt for farligt at sejle med. Det var derfor blevet solgt, og i stedet havde man ladet et nyt bygge på værftet i Frederikshavn.

Det er det skib, som lige siden har sejlet med unge med ambition om en karriere i Det Blå Danmark. Og i år rundet hun et skarpt hjørne. 

'Georg Stage' i tal

  • Skibstype:  Tre-mastet fuldrigger
  • Byggested- og år: Frederikshavn værft – flydedok i 1934
  • Tonnage: 281BT-84NT
  • Længde i vandlinjen: 36 meter
  • Længde med bovspyd: 54 meter
  • Bredde: 8 meter
  • Dybgang: 4 meter
  • Mastehøjde: 30 meter
  • Antal sejl: 20 stk
  • Tovværk: Ca. 7000 meter fordelt på 210 tovender
  • Fartøjer: 2 rojoller, 1 motorbåd og 1 stk. MOB Redningsflåder, 6 stk. 25-mands flåder
  • Hovedmotor: Volvo Penta Commonrail 500hk/378 kw
  • Hjælpemotor: 2 x Sisu
  • Dieselbeholdning: 9000 liter
  • Ferskvandsbeholdning: 55000 liter

Kilde: Hjemmeside for 'Georg Stage'

Georg Stage er verdens ældste, civile skoleskib. Det er også verdens eneste uafhængige skoleskib, fordi det ikke tilhører en skole på land ligesom andre skoleskibe.

I sommeren 1882 sejlede skibet for første gang. Siden har det været på togt hver sommer og givet mange unge en søfartsuddannelse. Faktisk var eleverne i begyndelsen ret unge – kun mellem 14 og 15 år.

Det første skib sejlede indtil 1934, hvor det blev besluttet at bygge et nyt skoleskib. Det nye skib blev større, bredere og mere rummeligt og er det skib, der sejler i dag.

Siden det første Georg Stage blev bygget, har skolen dannet ramme om starten på mange generationers maritime karrierer, og til den dag i dag bidrager skibet fortsat til den levende, maritime kulturarv. Uddannelsen på Georg Stage tager 20 uger, og skibet kan derfor uddanne to hold elever om året.

Udgift og indtægt

Og selvom skibet er af ældre dato, kan det stadig sætte dagsordenen i nyere tid.

Det skete blandt andet sidste år i forbindelse med de indledende finanslovsforhandlingerne i sensommeren 2024, hvor direktør for 'Georg Stage' Asser Amdisen krævede en fast bevilling på statens husholdsbudget til to årlige togter for 'Georg Stage'.

Modus har været, at der var bevilliget penge til ét togt, mens det andet togt blev finansieret hen ad vejen med såkaldte ekstrabevillinger. Det gjorde det vanskeligt for Asser Amdisen at vide, hvad han økonomisk havde at gøre med i forhold til togter, personale og besætning, hvorfor han længe havde arbejdet for at komme fast på finansloven med to togter.

Amdisen mente, det var forfejlet at betragte finansieringen til 'Georg Stage' som en udgift - snarere burde det ses som en investering i uddannelse til unge. Unge, der ellers risikerede at falde ud af arbejdsmarkedet, argumenterede han for.

- På Georg Stage uddanner vi de folk, der kan bygge og vedligeholde havvindmøllerne. Samtidig har vi på 'Georg Stage' rigtig godt fat i de unge, der ellers står uden job og uddannelse, sagde han i et interview med Søfart.

Fast bevilling

Og Amdisen trak det længste strå, da finansloven landede for 2025.

To togter blev sat fast på finanslovene for 2025 og fire år frem, kunne uddannelsesminister Christina Egelund melde ud i slutningen af august . Dermed blev skoleskibets årlige mavepinde erstattet af sommerfugle.

- Vi er meget, meget lettede. Så er der ro på, sagde Asser Amdisen til Søfart, da meldingen fra ministeren lå klar. Han kaldte aftalen for 'en sejr for det unge Danmark'. 

'Georg Stage' modtager dermed 9,3 mio. kr. om året de næste fire år i tillæg til de 10,3 mio. kr. et enkelt togt koster. Dermed lyder den samlede bevilling til 'Georg Stage' på omtrent 19,6 mio. kr. om året de næste fire år.

Og selvom det ikke er en permanent bevilling af dobbelttogt til 'Georg Stage', er Asser Amdisen godt tilfreds:

- Vi er glade, og vi synes, det er perfekt med en bevilling på fire år.

Nu er alle sejl sat til den runde fødselsdag, der markeres med en tre dage lang fejring ved Toldboden i København fra 24-26 april.

Kommenter artiklen (5)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093