23948sdkhjf

Skattetænkning bag 'Scandinavian Star'

Fortrolig afhøringsrapport viser, at den dømte forretningsmand bag ’Scandinavian Star’ har erkendt over for dansk og norsk politi, at han indgik i et samarbejde med amerikansk selskab om skattetænkning med skibe. Det øger mistanken om, at han var stråmand, siger efterladte til Politiken.

Den danske forretningsmand Henrik Johansen samarbejdede med det amerikanske rederi SeaEscape om at udnytte det danske skattesystem gennem en større plan med flere skibe, som skulle berige begge parter.

Det erkender Henrik Johansen i en fortrolig afhøringsrapport fra 2016, som Politiken er kommet i besiddelse af.

Hans svar under afhøringen rejser spørgsmålet, om ’Scandinavian Star’ også var en del af denne skatteplanlægning, og om flere end den danske forretningsmand var ansvarlige for skibet, hvor 159 omkom efter en påsat brand i april 1990. 

Ufatteligt, at informationerne ikke er anvendt

Det mener de overlevende og pårørendes foreninger efter at være blevet præsenteret for oplysningerne i afhøringsrapporten, skriver avisen.

- Det er ufatteligt, at politiet kan få disse informationer under en afhøring uden at bruge dem til noget. Jeg vil nu henvende mig til både de danske og norske myndigheder og pege på, at dette er afgørende for bedømmelsen af reder- og ejerholdene bag skibet«, siger Jan Harsem, der er talsmand for den norske støttegruppe, til Politiken.

Det har tidligere været fremme, at der skjult i udenlandske selskaber foregik et usædvanligt samarbejde mellem Johansen og netværket bag SeaEscape om to andre skibe ud over ’Scandinavian Star.

Dansk undersøgelse på vej?

Enhedslistens Søren Søndergaard vil nu inddrage de nye oplysninger i de kommende forhandlinger om en dansk undersøgelse. Han vil spørge justitsministeren, om”dansk politi har pantsat undersøgelsen af den her sag så meget til Norge, så politiet ikke reagerer, når de bliver præsenteret for så eksplosive oplysninger om reder- og ejerforholdet”.

- En ting er, at sagen har været overladt til Norge, men en anden ting er, at dansk politi åbenbart har så lidt viden om sagen. I forhold til en kommende undersøgelse er det for mig et helt afgørende argument for, at der bliver nedsat et efterforskningsteam, som har en viden om sagen og en bred kompetence, så politiet ikke overser helt åbenlyse ting, som det er sket her«, siger Søren Søndergaard, til Politiken.

Kilde: https://politiken.dk/indland/art8052597/...

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078