23948sdkhjf

Royal begyndelse for CO2-deponering i Nordsøen i dag

HKH kronprins Frederik bliver den første, der sender ladning CO2 1.800 meter ned i den danske undergrund ved første CO2-lagring i Project Greensand

Omkring 200 km ud for den jyske vestkyst og 1.800 meter nede i undergrunden skal CO2-lagres i det internationale Project Greensand. Med i projektet er blandt andet energiselskabet Ineos, og i dag deponeres den første udenlandske CO2 i depotet, der er skabt på baggrund af danske udboringer efter olie.

Ifølge Ineos vil Project Greensand i 2030 kunne fange og opbevare op til 8 millioner ton CO2 om året, hvilket svarer til 40 pct. af Danmarks samlede emissionsreduktionsmål. Den første ladning CO2 kommer fra Belgien.

- Dette er et gennembrud for kulstoffangst og opbevaring. Det er første gang i verden, at CO2 med succes er blevet fanget, transporteret over landegrænser og sikkert opbevaret offshore, siger Sir Jim Ratcliffe, formand for INEOS i en pressemeddelelse om den første deponering i Danmark.

Kronprinsen starter CO2-lagring i Nordsøen, som hans far åbnede olie- og gashanerne for 50 år siden

Det bliver hans kongelige højhed kronprins Frederik, der giver signal til den første deponering fra havnen i Esbjerg, mens selve deponeringen finder sted fra platformen 'Noble Resolve' ude i Nordsøen.

Aurora Storm er nu på vej ud i Nordsøen til den sidste testfase før CO2-lagringen begynder

Ud over kronprinsens deltagelse og repræsentanter for ejerkredsen vil også formand for EU-kommissionen, Ursula von der Leyen deltage via video-link ved begivenheden, der er døbt First Carbon Storage. 

- Dette er et stort øjeblik for Europas grønne omstilling og for vores grønne tech-industri. For første gang har vi i Europa gennemført den samlede proces for CO2-fangst og deponering. Det viser, at det kan lade sig gøre. Gennem innovation og konkurrence kan denne branche vokse og på samme tid fjerne  CO2-udledninger fra atmosfære. Dette er, hvad Europas konkurrencedygtige bæredygtighed handler om, lyder det fra kommissionsformanden i pressemeddelelsen.

Den danske klima- og energiminister Lars Aagaard vil også deltage i markeringen af den første udenlandske CO2-deponering i Danmark.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.505