23948sdkhjf

Mette Frederiksen venter hurtig EU-løsning på havvindmøller

Ingen har interesse i at bremse danske havvindmøller, siger Mette Frederiksen før EU-topmøde

Statsminister Mette Frederiksen (S) er overbevist om, at der findes en løsning med EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, så der kan gives grønt lys til danske havvindmøller.

Det siger statsministeren på vej ind til EU-topmødet i Bruxelles. Her vil Mette Frederiksen tage sagen op med Ursula von der Leyen.

- Jeg håber, at vi så hurtigt som muligt finder en løsning. Og det føler jeg mig faktisk også sikker på, at vi gør. For der er ingen, der har en interesse i, at Danmark ikke producerer en masse havvind, siger Mette Frederiksen.

Havvindmølleparkerne er sat på pause af Energistyrelsen, af frygt for at ordningen til at opføre møllerne er i strid med EU's statsstøtteregler.

Regeringen har taget sagen op med EU-Kommissionen, og Mette Frederiksen håber at kunne bringe den et skridt videre efter samtaler med Ursula von der Leyen torsdag.

- Vi har en fælles interesse. I Danmark har vi brug for at producere mere vedvarende energi. Og Europa har brug for mere vedvarende energi. Så jeg forudser ikke, at der vil være en konflikt med EU-Kommissionen, siger Mette Frederiksen.

Både DI og Dansk Erhverv hilser meldingen fra statsminister Mette Frederiksen velkommen.

- Vi må ikke tabe tempoet i den grønne omstilling, og det er derfor godt, at statsministeren forsøger at finde en hurtig løsning, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI

Ulrich Bang, der er klima- og energichef i Dansk Erhverv, siger:

- Beslutningen om at stille åben-dør-ansøgningerne på pause er et hårdt slag mod den grønne omstilling.

- Der skal findes en løsning hurtigst muligt. Så vi kan få en massiv udbygning af havvind, der vil sænke danskernes elregninger og skabe tusindvis af grønne jobs, siger Ulrich Bang.

Åben dørordningen er en model, hvor virksomhederne kan søge om at få tildelt havarealer uden betaling, hvis de til gengæld selv står for alle omkostninger til udvikling og opførelse af projektet.

Den store interesse for det fik politikerne til at stramme kriterierne, og det blev foreslået, at virksomhederne skulle betale et samfundsbidrag. Det erklærede to af de store aktører, CIP og Ørsted, sig åbne overfor.

Når det bliver så værdifuldt, og når arealerne til møller fordeles først til de hurtigste, gør det, at det muligvis er i strid med EU-retten.

Mette Frederiksen ønsker ikke at gå ind i spørgsmålet om, hvorvidt Energistyrelsen i virkeligheden har overreageret ved at sætte ordningen på pause.

- Jeg har ikke mulighed for at gå ind i sagsbehandlingen på et konkret område. Det er ikke det, jeg kan, eller skal som statsminister. Jeg går ud fra, at styrelsen gør det, der er det rigtige. Og så skal vi have fundet en løsning, siger Mette Frederiksen.

Ifølge Altingets oplysninger kan der allerede inden for få dage være en ny ordning på plads. Kommissionen arbejder aktuelt på flere modeller.

Det kan betyde, at det bliver dyrere for selskaberne, der vil opføre møllerne, men til gavn for den danske statskasse.

En talsperson for Kommissionen oplyser til Ritzau, at der er dialog med de danske myndigheder, men vil ikke oplyse yderligere om sagen.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094