23948sdkhjf

Milepæl: Nu lyder startskuddet til byggeriet af havvindmøllepark

Opførelsen af havvindmølleparkerne Vesterhav Syd og Vesterhav Nord har været forberedt længe, og til februar begynder installationen af havmøllernes fundamenter. 

Fra juli måned vil selve havmøllerne blive monteret og koblet gradvist på elnettet i Danmark. Senest ved udgangen af 2023 skal begge parker være i fuld drift.

Byggeriet af Vesterhav Syd og Vesterhav Nord går altså ind i anlægsfasen til søs. Vattenfall har gennem nogen tid haft alle tilladelser for byggeriet til havs på plads, mens landanlæggene pt. er inde i den afsluttende godkendelsesproces. I øjeblikket er miljøkonsekvensrapporten og tilladelsen for Landanlæg for Vesterhav Syd Havmøllepark sendt i høring frem til 6. februar 2023.

Tidsplan for Vesterhav Syd og Vesterhav Nord

I sommeren 2022 klargjorde Vattenfall havbunden ved at fjerne store sten fra de positioner, hvor de i alt 41 møller skal stå. 

Fra februar måned i år er Vattenfall så klar til selve installationen af møllerne ud fra følgende grove tidsplan:

  • Februar-maj: Nedramning af monopæle.
  • April-Juni: Trækning af kabler mellem møllerne og fra møllerne til kysten.
  • Juli-efteråret: Mølletårne og -vinger installeres.
  • December: Anlægsarbejder færdigt og havvindmølleparkerne i fuld drift.

Kilde: Vattenfall

To store projekter tæt på

Det er ingen hemmelighed at vejen mod en opførelse af de to havmøller har været lang og bumlet. Blandt andet har der været højlydte naboprotester, som fik Vattenfall til at flytte møllerne længere ud på havet. Det skete i 2019, hvor protesterne også forsinkede projekterne med tre år. 

Nu hvor det første fundament endelig skal rammes ned i havbunden vil Vattenfall gøre sig umage med kommunikation og dialog. Især fordi arbejdet med parkerne i perioder kan give gener for det omkringliggende samfund. 

- Godt naboskab er afgørende for Vattenfall, og vi vægter dialog højt. Vi har allerede kommunikeret målrettet til fiskere og sommerhusejere. Vi vil også være fast til stede hver måned under hele byggefasen, både i Hvide Sande og Thyborøn, og vi har kaffe på kanden, siger Arne Rahbek, stakeholder manager i Vattenfall, og fortsætter:

- Vores konstruktionsarbejde kan i perioder give gener for det omkringliggende samfund og de mennesker, der bor, færdes eller har et sommerhus i området. Vi tilrettelægger vores arbejde i overensstemmelse med vores tilladelser, og vi gør hvad vi kan for at generne bliver så tålelige som muligt.

Vattenfall peger også på, at opførelsen af Vesterhav Syd og Nord er en mulighed for at se to store byggeprojekter tæt på:

- Med en placering 5-10 km fra kysten får offentligheden mulighed for at se møllerne blive rejst og se de store installationsskibe. Det er ikke hver dag, at man kan se et mega-projekt tæt på, siger Arne Rahbek. 

Fakta: Vesterhav Syd og Nord

  • Vesterhav Syd og Nord er en del af Energiaftalen 2012, som blev indgået med et bredt politisk flertal i Folketinget.
  • Den samlede effekt bliver 344 MW, hvilket dækker mere end 350.000 danske husstandes årlige forbrug.
  • Medejerskab: Borgerne og ejere af fritidshuse i Ringkøbing Skjern Kommune kan blive medejere af Vesterhav Syd med op til 20 pct. Det samme gælder borgerne i Lemvig og Thisted kommuner ift. Vesterhav Nord. Vattenfall forventer at informere nærmere om medejerskab i det tidlige forår (2023).
  • Drift og vedligeholdelse af parkerne vil blive udført fra Hvide Sande Havn, hvor Vattenfall opfører nye servicefaciliteter med ca. 50 faste arbejdspladser.
  • De 20 møller i Vesterhav Syd-parken er placeret mellem 9 og 10 km. fra kysten nordvest for Hvide Sande.
  • De 21 møller i Vesterhav Nord-parken er placeret mellem 5,5 og 8,4 km. fra kysten vest for Harboøre.

Kilde: Vattenfall

Siemens, Bladt & Thorsminde

Med det endelige startskud til parkerne kan de mange virksomheder, som Vattenfall har entreret med endelig trække i arbejdstøjet. 

Vattenfall har indgået en aftale med Thorsminde Havn, der skal fungere som base for byggeledelsen i forbindelse med anlæggelsen af havmølleparkerne. 

Vattenfall har ydermere indgået en aftale med Hvide Sande Havn, som skal være kommende servicehavn for havmølleparkerne.

Vattenfall har valgt Bladt Industries som leverandør af overgangstykker (Transition pieces -TP'ere) til havvindmølleparkerne, mens Siemens Gamesa skal levere de 41 møller. 

De skal bygge Vesterhav Syd og Vesterhav Nord

  • Siemens Gamesa, der skal levere vindmøllerne
  • Jan de Nul skal installere møllerne
  • Bladt Industries og EEW skal levere overgangsstykker og fundamenter
  • DEME skal installere fundamenterne.
  • Hellenic fremstiller kablerne
  • Asso skal installere kablerne.

Kilde: Vattenfall

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078