Ni projekter deler 10,5 mio. kr. fra maritim fond
Den Danske Maritime Fond har sin sidste uddelingsrunde i 2022 bevilget 10,5 mio. kr. til ni projekter.
Blandt de ni ansøgninger, som har givet pote denne gang, er tre erhvervsprojekter, to forskningsprojekter, tre erhvervsudviklingsprojekter samt et projekt inden for uddannelse og rekruttering.
Her følger en kort beskrivelse af de ni projekter med link til at læse videre.
Offshore Energy Solutions vil udvikle et flydende Offshore Power Generator Vessel, hvor man vil genanvende store container-, tank- og bulkskibe, der eftermonteres med moonpools og bølgeenergifangstteknologi til at producere elektricitet.
Uvision vil udvikle en inspektions- og kontrolløsning til undervands-robotter. En sensor skal gøre det lettere og billigere at visualisere, navigere og agere under havoverfladen.
Cliin Robotics vil udvikle en omkostnings- og kompleksitets-reduktion af deres nuværende robot, som bl.a. bliver anvendt til indvendig tankrensning, udvendig skrogrensning, samt udvendige rensnings- og inspektionsjobs.
North Sails vil udvikle et cost-benefit analyseværktøj til forskellige vindfremdrivningsteknologier, herunder rotorsejl, rigide vingesej, dragesejl, DynaRig, Turbosail. Nogle er i drift, mens andre endnu er på konceptstadiet. Målet er at bestemme den optimale teknologi for konkrete skibe på forskellige ruter.
DTU Electro vil udvikle et intelligent beslutningsstøttesystem til autonome skibe, som kan analysere et navigationsscenarie baseret på både COLREGS (de internationale søfartsregler) og en datadrevet modellering af ”godt sømandskab”, og som kan levere navigationsforslag, der reducerer risikoen for ulykker.
Green Ship of the Future vil udfærdige et studie af mulighederne for energioptimerede retrofit-løsninger. Projektet vil via casestudier af større containerskibe, feederskibe og RoRo-tonnage samt deres tekniske og operationelle profil undersøge, hvad der er muligt at retrofitte frem mod 2030.
Relevent ApS vil afholde en konference og udstilling om cirkulær økonomi med et maritimt spor, hvor maritime virksomheder får mulighed for at udstille deres produkter, services og cirkulære forretningsmodeller.
Danske Rederier m.fl. vil deltage på Folkemødet på Bornholm, der finder sted i dagene den 15. juni – 18. juni 2023. Arrangementet afholdes i samarbejde med Danske Maritime og Danske Havne.
Danske Maritime vil indgå i et partnerskab med kampagnen ”Engineer the Future”. Hensigten er at få flere børn og unge til at interessere sig for teknologi i forbindelse med den maritime industri og at få flere unge til at søge ind på teknologiske og maritimt relevante uddannelser – ikke mindst ingeniøruddannelser.
Den samlede uddelinger i 2022 kommer dermed op på 46,6 mio. kr., som er fordelt mellem 46 projekter.