Dansk firma handlede med russisk efterretningstjeneste
Den danske maling-gigant Hempel har igennem flere år solgt produkter til den russiske efterretningstjeneste FSB, der er arvtageren til KGB.
Det kan det undersøgende medie Danwatch i afsløre på baggrund af offentligt tilgængelige kontrakter fra de russiske myndigheders åbne udbudsdatabase.
Danwatch er kommet i besiddelse af i alt tre kontrakter, der viser, at Hempels afdeling i Rusland i 2015, 2016 og 2017 har solgt over 11.700 liter skibsmaling til en samlet værdi af cirka 600.000 kroner direkte til FSB's grænseafdeling i den uroplagede republik Dagestan.
I to af kontrakterne fremgår det specifikt, hvilke typer patruljeskibe Hempels produkter skal bruges til. Det drejer sig blandt andet om det 62,5 meter lange patruljeskib 22460, der er udstyret med AK-630 kanon og maskingeværer, samt patruljebåden 12150 som er bevæbnet med maskingeværer, granatkastere og jord-til-luft missilsystem, skriver Danwatch.
Og ifølge ekspert i russiske forhold Jakob Tolstrup, ph.d. og lektor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, så har Hempel handlet med en tjeneste, der blindt adlyder præsident Putins ordrer.
- De er skånselsløse og hårdhændede og ikke bange for at sende meget brutale signaler. De går til det yderste. Hvis de ønsker at straffe nogen, så er de jo ikke blege for at slå ihjel, siger han til Danwatch og fortsætter:
- FSB står for kontraspionage i forhold til udenlandske magter, sikre grænsekontrol, og beskytte borgerne mod terror. Men det overvåger og undertrykker i høj grad også interne modstandere af regimet, siger han.
Medie: Dansk skibsmaling brugt i Putins Sortehavsflåde
Bør betale til Ukraine
Kontrakterne med FSB viser, at Hempel i Rusland har indgået kontrakterne direkte med efterretningstjenesten. Hempel forklarer i et skriftligt svar til Danwatch, at det har været helt efter bogen:
“Eftersom FSB ikke er sanktioneret af hverken EU eller Danmark, kunne Hempel Rusland indgå direkte kontrakter i 2015, 2016 og 2017. Hempel A/S valgte dog selvstændigt at blokere salg til FSB fra 2019,” skriver selskabet til Danwatch.
Selvom det nødvendigvis ikke er et sanktionsbrud at sælge til FSB, så vurderer Tara Van Ho, der er ekspert i menneskerettigheder og erhverv hos Essex Law School i England, at handlerne er i strid med FN's vejledende principper om forretning og menneskerettigheder (UNGP), som virksomheder er forpligtet til at følge.
- I dette tilfælde ser det ud til, at Hempel har solgt specialiseret maling til skibe, der hjælper med militære operationer på et tidspunkt, hvor FSB var engageret i ting som konflikt gennem den daværende besættelse af Ukraine og Georgien samt tortur og drab på dissidenter, siger hun til Danwatch.
Tara Van Ho mener, at Hempel som kompensation eksempelvis kunne bidrage til internationale og nationale kompensationsprogrammer for Ukraine.
Hempel meldte i april måned i år ud, at selskabet forlader det russiske marked.