Mærsk indgår forlig med kvinde i sag om voldtægt
Den danske rederigigant Mærsk har indgået forlig i en retssag i USA, hvor en tidligere kvindelig ansat har krævet erstatning for voldtægt.
Det oplyser det amerikanske datterselskab Maersk Line, Limited i en pressemeddelelse.
Der er tale om Hope Hicks, som har anklaget en 40 år ældre overordnet for fuldbyrdet voldtægt under sin uddannelse hos Mærsk.
Voldtægten fandt ifølge anklagen sted på Mærsk-skibet "Alliance Fairfax" i 2019.
Samtidig har Hope Hicks beskyldt Mærsk for allerede i 2016 at være klar over, at der var problemer med sexchikane ombord. Uden at rederiet greb ind.
I forbindelse med det forlig, der er indgået, udtaler den administrerende direktør i Maersk Line, Limited, William Woodhour, at Hope Hicks' oplevelser er "uacceptable".
- Vi vil gerne slå fast, at de oplevelser, frk. Hicks beskriver, er uacceptable.
- Uanset hvem og hvor du er, skal de, der arbejder hos os, føle sig trygge og beskyttede i vores arbejdsmiljø, siger han i pressemeddelelsen.
Hvad forliget konkret indebærer bliver ikke uddybet.
Ifølge pressemeddelelsen på Mærsks hjemmeside er parterne blevet enige om, at de ikke vil røbe detaljerne i aftalen.
- Vi er på ingen måde ude på at sætte spørgsmålstegn ved Hope Hicks' historie. I en retssag skulle vi jo så påstå, at det ikke var sket, og det giver ingen mening, siger Mærsk-topchef Søren Skou til Børsen.
Mere uddannelse
Hope Hicks, der selv er citeret i meddelelsen, siger, at det er vigtigt for hende, at hendes sag "har skabt større opmærksomhed om problemer med seksuelle overgreb og seksuel chikane til søs".
- Ledelsen hos MLL (Maersk Line, Limited, red.) har udtrykt, at der er behov for forandringer. De forandringer, MLL har foreslået, er et vigtigt første skridt.
- Men der er stadig en masse arbejde, der skal gøres i den maritime industri, siger Hope Hicks.
I pressemeddelelsen lyder det, at der internt i datterselskabet skal arbejdes med træning og rapportering.
Derudover bliver der taget fat i Mærsks samarbejdspartnere for at sikre, at alle medarbejdere oplever et "trygt" og "respektfuldt" arbejdsmiljø til søs.
Mærsk fyrede i begyndelsen af februar i år fem ansatte i en sag om mulig voldtægt.
Siden begyndte rederiet at foretage interviews med sine godt 350 kvindelige ansatte. I den forbindelse er der kommet "en del flere sager" frem.
Det vides dog ikke, hvor sagerne står. Men flådechef i Mærsk Palle Laursen har tidligere fortalt, at sagerne skal undersøges til bunds.
/ritzau/