CO2-lagring: Forskerne skal blive klogere på havbunden i Nordsøen
De to rådgivere DHI og Rambøll har sammen udtaget en lang række fysiske prøver af havbunden i Nordsøen, nærmere bestemt havbundsprøver fra området omkring Nini-feltet, hvor Project Greensand arbejder for at lagre op mod otte millioner tons CO2 i 2030 i et sandstens-reservoir 1800 meter under havets overflade.
Det oplyser Project Greensand i en pressemeddelelse.
Prøverne blev udtaget på en ekspedition til søs, hvor forskerne igennem fire dage arbejdede for at dokumentere den nuværende tilstand af havbunden.
Prøverne skal skabe en dybere forståelse for det eksisterende økosystem og kortlægge den biologiske såvel som kemiske tilstand i havbunden.
- Som en del af Project Greensand er det afgørende for os at kortlægge og indtænke de eksisterende økosystemer i arbejdet med CO2-lagring. Derfor har vi udtaget to slags prøver, hvor vi kan undersøge både den biologiske tilstand i havbunden - altså dyr, planter og mikroorganismer, samt den kemiske sammensætning i havbunden, siger biolog Jesper Goodley Dannisøe fra DHI.
I praksis er prøverne blevet udtaget med en grab, der kan sænkes ned til havbunden cirka 60 meter under havets overflade. I den prøve, som grabben indsamler, får man mulighed for at undersøge de smådyr som lever i den øverste del af havbunden.
Derudover blev der til Project Greensand specifikt udtaget prøver, som fortæller om havbundens kemiske sammensætning.
- Ved specifikt at undersøge den kemiske og biologiske sammensætning kan vi også løbende holde øje med, om der skulle ske ændringer i havbundens tilstand efter, at der er lagret CO2. De her målinger er altså afgørende for, at vi kan arbejde med CO2-lagring i den danske undergrund på en ansvarlig måde, fortæller biolog Michael Olesen fra Rambøll.
Både DHI og Rambøll arbejder nu på at analysere de indsamlede prøver. Resultaterne skal indgå i en større miljømæssig vurdering af Project Greensand.