23948sdkhjf

Terma klar til nye missioner for Forsvaret

- Dette er en historisk begivenhed. Årtier med dedikeret arbejde hos Terma kulminerer, når Danmark officielt modtager sit første F-35 kampfly.

Sådan satte Termas administrerende direktør, Jes Munk Hansen, i april 2021 ord på dagen, hvor det danske flyvevåben modtog det første af 27 nye fly fra den amerikanske flyproducent Lockheed Martin.

Termas leverancer af elektronik og flydele til F-35 har også udviklet sig til en banebrydende begivenhed for virksomheden selv. I dag beskæftiger opgaven som underleverandør til det avancerede fly omkring halvdelen af Termas 1600 medarbejdere i Lystrup og Grenå. 3.000 fly var bestilt før Ukraine-krisen – og det tal stiger nu, hvor Tyskland, England, Spanien, Finland, Canada og Schweiz har bestilt F-35.

Jes Munk Hansen ser derfor ind i en fremtid med en betydelig årlig vækst og et behov for endnu flere medarbejdere.

– Interessen er vokset voldsomt det seneste halve år, hvor sikkerheden er kommet højt på den politiske agenda. Det mærker vi både i forhold til F-35 – men også i forhold til ønsker om at få os med i mange forskellige projekter – både i Danmark og det øvrige Europa, og det vil vi faktisk rigtigt gerne, fortæller Jes Munk Hansen.

Potentiale i forsvarsstrategi

Erfaringerne med F-35 har bestyrket Terma i at tænke i nye baner med potentiale til at blive en central aktør på flere områder. Hvad der, ifølge Terma-chefen, er mindst lige så afgørende, er, at regeringen i august 2021 fremlagde en ny forsvars­industriel strategi med anbefalinger om at styrke Forsvarets partnerskaber med danske virksomheder og købe mere dansk ind end tidligere.

– Hvor vi hidtil har været en produktleverandør, vil vi i højere grad tilbyde en totalentreprise, hvor vi påtager os nogle større opgaver over en længere årrække, inklusive service- og datahåndtering. Det er klart en ny fase for Terma og et stort skift for vores forretning, siger Jes Munk Hansen og uddyber:

– I forsvarsstrategien er der et ønske om at inddrage så mange danske virksomheder som muligt i forskellige partnerskaber. Og her har vi tilbudt Terma som platform, hvor vi kan stå i spidsen for at samle private virksomheder til at løse forskellige opgaver på alle niveauer – lige fra vedligehold af kaserner til levering af software til overvågning, eller levering af nye flådefartøjer.

Konkurrencedygtig forsvarsindustri

Den øgede vægtning af danske leverandører kræver dog også en bred tillid til, at den danske forsvarsindustri kan levere til den bedst mulige pris.

– Langt de fleste i forsvarsindustrien lever i dag af eksport, hvor der er hård konkurrence med verdens største hele tiden - både teknologisk og kommercielt. I vores eget tilfælde fornyr vi eksempelvis kontrakter på leverancer til F-35 hvert andet år, hvor vi hver gang skal konkurrere med nogle af verdens største i industrien om at holde fast i opgaverne. Det holder os konkurrencedygtige – og sådan er det for alle i forsvarsindustrien, siger Jes Munk Hansen.

Når opgaver sendes i EU-udbud forhindrer det mange mindre danske virksomheder i at være med, tilføjer Terma-chefen.

– Der har været meget fokus på EU-udbud, og naturligvis skal lovgivningen overholdes. Men Danmark har hidtil valgt at overimplementere på dette område, og det skaber problemer, siger han og henviser til, at mange mindre virksomheder går kolde i papirarbejdet:

– Det vil derfor ofte være de største bydere, som vinder, fordi bureaukratiet bliver omfattende.

Innovationscenter i Søborg

Terma tænker også partnerskaber i andre baner. Det vidner virksomhedens nye afdeling i Søborg ved København om. Terma flyttede ind i foråret 2022 til et mere åbent og transparent kontormiljø, der er indrettet til, at andre virksomheder og iværksættere med interesse i forsvarsindustrien kan få plads til at arbejde.

– Der sker store forandringer på forsvarsområdet, og vi vil gerne være med til at fremme, at vi får flere danske underleverandører. Men det kan være svært at komme i gang alene, for der er et højt niveau af sikkerhed og krav til faciliteter. Vi kan nu give mulighed for at komme her og få adgang til testfaciliteter og laboratorier, siger Jes Munk Hansen og fortsætter:

– Vi vil gerne skabe et innovationscenter, hvor de forskellige virksomheder kan mødes på tværs og få maksimal gavn af deres forskellige kompetencer. Det vil være superspændende og helt sikkert give en anden snak ved kaffemaskinen end før. Og så har vi kontakt til mange af de større potentielle kunder, hvor vi kan være med til at åbne døre.

Det handler også om at udvikle Terma. Virksomheden blev grundlagt af Orla og Svend Aage Jørgensen i 1949, der fik aftale om at levere radarudstyr til Forsvaret. I dag er Terma Danmarks klart største inden for forsvarsindustrien. Men størrelse og alder er ingen garanti for sikker succes i fremtiden.

– Med nye virksomheder og iværksætterideer her i Søborg kan det forstærke vores innovation og udvikling. Vi er en stor, ældre virksomhed, hvor faren kan være, at vi ikke altid er lige så hurtige og opfindsomme, som mindre iværksættervirksomheder, siger Jes Munk Hansen.

Artiklen er bragt i samarbejde med DI Business.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Terma
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.465