23948sdkhjf

Søfartsmuseum sætter fokus på nutidens stemmer i kolonihistorien

Søfart og staters kolonialisme har af gode grunde altid været forbundet. Derfor sætter M/S Museet for Søfart nu fokus på Danmarks grønlandske kolonihistorie

Danmarks kolonihistorie bliver primært fortalt fra en dansk synsvinkel. Hvorfor er det sådan, og hvad er konsekvensen, når historien bliver set fra kolonimagtens side? Hvordan kan museer og historikere give plads til flere stemmer i kolonihistorien og række mikrofonen til de mennesker, der bor i tidligere danske kolonier i dag?

Det er på tide, at man ikke kun fortæller historien fra et vestligt historiesyn, men giver plads til andre stemmer i historien Ivalo Olsvig, foredragsholder og konsulent i formidlingen af Grønlands og Arktis historie

Det er nogle af spørgsmålene tirsdag d. 14. juni, hvor M/S Museet for Søfart er vært for en debat om kolonihistorie og formidlingen af Grønlands og Danmarks fælles fortid.

Det bliver en samtale mellem cand.mag. i Grønlandske og Arktiske Studier Ivalo Olsvig og museets museumsinspektør Benjamin Asmussen, og debatten bliver modereret af journalisten Martin Breum, forfatter til flere bøger om Grønland og Arktis.

Andre stemmer

I de senere år er bevidstheden om den danske kolonisering af Grønland vokset f.eks. med DR´s aktuelle dokumentarserie om forholdet mellem Grønland og Danmark. Kolonihistorie og formidlingen af den er et af tidens mest omdiskuterede emner, men vi har kun set begyndelsen, mener Ivalo Olsvig.

- Det er på tide, at man ikke kun fortæller historien fra et vestligt historiesyn, men giver plads til andre stemmer i historien. Man kan ikke formidle kolonihistorie alene ud fra kolonimagtens vinkel. Danmark har fortalt Grønlands historie i årevis men nu er det grønlænderes tur til at lære deres egen historie at kende, og derefter selv formidle den, siger Ivalo Olsvig, der er foredragsholder og konsulent i formidlingen af Grønlands og Arktis historie.

Ivalo Olsvig har med sin grønlandske baggrund og faglighed bidraget til formidlingsprojektet "Nutidens stemmer", hvor M/S Museet for Søfart har bedt fire personer med baggrund i tidligere danske kolonier om at dele deres perspektiv med museet og publikum. Der er også stemmer fra US Virgin Islands, Ghana og Indien, og resultatet er nu føjet til museets udstilling "Teselskabet - den første globalisering", der handler om den danske kolonisøfart og global handel i 1700-tallet.

- Museets gæster har fået adgang til fire nutidige eksempler på, hvordan befolkningen i tidligere kolonier taler om den fælles kolonihistorie. Det er et ekstra videnslag, som forhåbentlig har givet udstillingen ekstra dybde og bredde, fortæller museumsinspektør på M/S Museet for Søfart, Benjamin Asmussen, der står bag indsamlingen af "Nutidens stemmer".

Kolonitiden er også nutid

For mange er kolonitiden noget, der hører fortiden og slidte historiebøger til, men i Grønland er postkoloniale strukturer stadig synlige. Både i samfundet og mentalt. Unge i Grønland lærer ofte mere om Danmark end deres eget lands historie. Det er en stor del af problemet, mener Ivalo Olsvig. Mange grønlændere er ikke bevidste om, hvad der skete under koloniseringen og frem til Selvstyrets indførelse,

- Mine bedsteforældre voksede op under kolonitiden, så det er kun to generationer siden. Det er stadig betændt og svært at tale om, men nu begynder historierne at dukke op. Vi hører om tvangsflytninger og spiralkampagnen, hvor grønlandske kvinder fik sat spiraler op for at holde befolkningstallet nede. Der foregik massive magtindgreb overfor den grønlandske befolkning, derfor er debatten så vigtig, siger Ivalo Olsvig.

Debatten om kolonihistorie har også skabt en usikkerhed, og mange er nervøse for at støde nogen eller gøre noget forkert. Derfor sender M/S Museet for Søfart og Ivalo Olsvig denne opfordring til publikum:

"Sig frem og stil de dumme spørgsmål, så vi får samtalen i gang. Kun sådan kan vi nedbryde fordomme og frygten for at tale om det."

Der kan bestilles billetter til arrangementet på museets hjemmeside.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096