Dansk firma overvåger metanudslip fra LNG-drevne skibe med droner

Rederier, der ønsker at slippe af med afhængigheden af olie, tyer i stigende omfang til LNG som brændstof. Derved slipper skibene af med noget af CO2-forureningen, men til gengæld forurener LNG med metan. Metan anses af det internationale klimapanel IPCC til at bidrage til den globale opvarmning i højere grad end udledning af CO2. Men hvor meget LNG-skibsfarten udleder af metan, ved man ikke.
Og det er her, det danske firma Explicit kommer ind i billedet, for de er i forvejen experter i at sniffe sig frem til udledninger fra skibe på søen i fuld fart. Selskabet råder over en flåde af droner og helikoptere, der er udstyret med måleudstyr, der kan opfange indholdet af skibenes udstødning og differentiere det ud på forskellige fraktioner. Så udleder et skib metan, så fanger Explicit omfanget.
Aldrig gjort før
Det internationale råd for ren transport (ICCT) har netop indledt et nyt projekt, der skal måle udslippet af metan fra LNG-skibe, hvor Explicit skal stå for selve prøveopsamlingen i både danske farvande og i Rotterdam.
- Projektet vil bruge både droner og helikoptere til indsamling af prøver fra mange flere LNG-skibes udstødningsfaner for at give dybere forståelse af de faktorer, der påvirker metanudledningen. Vi vil også bruge nye drone-baserede teknologier til at kvantificere de samlede flygtige metan-emissioner fra skibe, noget som aldrig er blevet gjort før, siger Bettina Knudsen, COO/CMO i Explicit i forbindelse med projektets lancering.
Bearbejdningen af de indsamlede data skal varetages af den hollandske institution for anvendt videnskabelig forskning (TNO), der er projektets anden partner.
Ud over målinger i luften vil konsortiet også måle metanudslippet ombord på det enkelte skib.
For Explicit betyder detprojekt, at selskabet kan føje flere emner til deres måleportefølje.
- Vi får mulighed for at integrere metansensorer i vores setup og danne os nogle erfaringer med at måle metan i røggasser fra skibe. I dag har vi ikke regulering af metanudslip fra skibsfarten, og det er blandt andet fordi, vi ikke kender omfanget og karakteren af udledningen godt nok til at kunne opstille regler, som vi efterfølgende også kan håndhæve gennem målinger, uddyber Bettina Knudsen overfor Søfart.
Desuden giver projektet Explicit mulighed for at afprøve nogle af de nye målemetoder, som selskabet har udviklet til at kvantificere diffuse lækager fra f.eks. tankanlæg, bunkersammenkoblinger og sikkerhedsventiler.
- Udover motorbidraget ved vi, at der er diffuse lækager - der er bare ingen som ved, hvor omfangsrige de er på LNG-skibe, og dermed hvad de betyder for klimaet. Det får vi en idé om nu gennem faktiske totalmålinger af hele skibets lækagebidrag, fortæller Bettina Knudsen.
Læs også: Droner måler metan-udslip fra skibe
Stor stigning i LNG-flåden
Metan-udslippet fra LNG-drevne skibe kan være meget forskellig fra skib til skib, da der er forskel på, hvor effektivt motorerne brænder metan. Metan anses af klimapanelet IPCC som værende op til 30 gange værre for miljøet end den samme mængde CO2.
Læs også: Sådan overvåger Miljøstyrelsen svovlforureningen i luften fra skibsfarten
I øjeblikket er der 1.050 skibe, der kan sejle på LNG, men i ordrebøgerne er der ifølge Clarksons Research Service allerede 700 nye på vej. I 2012 var der 350 skibe, der sejlede på LNG. Ifølge Clarksons er 15 procent af de nye bulkskibe LNG-parate, 30 procent af nye containerskibe er det og 40 procent af nye tankere er LNG-parate. For krydstogtskibe er det halvdelen af de nye skibe, der er LNG-parat.
De hidtidige målinger af metanudslip fra skibe viser, at der mellem 2012 og 2018 var en stigning i udslippet på 150 procent sammenlignet med en stigning i CO2-udledning på 10 procent i samme periode.