23948sdkhjf

Rusland sender Marinehjemmeværnet tilbage til udgangspunktet for 70 år siden

Et længere tids selvhævdende Rusland har været med til at tage det jubilerende danske marinehjemmeværn tilbage til udgangspunktet i 1952

Gennem 70 år har Marinehjemmeværnet støttet op om sikkerheden til søs og har bidraget til at overvåge de danske farvande og bevogte vores havne. I dag er opmærksomheden på de skarpere militære opgaver lige så stor, som den var i efterkrigstiden.

Det skriver Marinehjemmeværnet i anledningen af, at det i går var 70 år siden, at det officielt blev oprettet.

Dengang i 1952, var hovedopgaven at bevogte danske havne og udføre observationstjeneste under sejladsen.

Efter forskellige opgaveløsninger gennem årtierne er Marinehjemmeværnet for alvor tilbage ved udgangspunktet. Så i dag har de mange frivillige skærpet fokus på at overvåge vores farvande og bevogte de danske havne – opgaver, som de stiller op til både på hverdage og i weekender året rundt til støtte for samfundet og Forsvaret.

Jubilæet er de seneste dage blevet markeret i Brabrand og i Ringsted samt lokalt ved flere flotiller, som har holdt åbent skib på dagen, i går 15. marts, eller gør det i den kommende weekend.

- Nogen skal være til stede derude, og nye trusler og nye opgaver har kun gjort os endnu mere relevante. Vores mål er sikkerheden i Danmark og borgernes tryghed. Det er derfor, vi er her, siger chef for Marinehjemmeværnet, kommandør Henrik Holck Rasmussen.

Militære opgaver

Sikkerhedssituationen har de senere år ændret sig, og der er øget opmærksomhed på de mere militære opgaver. Det er helt tydeligt i det gældende forsvarsforlig, hvor det understreges, at NATO mod øst ’står over for et udfordrende og mere selvhævdende Rusland’. 

Klassiske opgaver for Marinehjemmeværnet:

Farvandsovervågning: 45 weekender om året er to fartøjer af sted fra fredag til søndag for at overvåge vores farvande for Søværnet og er dermed med til at hævde suveræniteten i de danske farvande. 

Beredskab: De 30 fartøjer og 42 hurtige gummibåde er altid klar til at sejle ud inden for en times beredskab, hvis menneskeliv eller havmiljøet er i fare. Det sker i snit 73 gange om året. Oven i det kommer den almindelige hjælp til lystsejlere med knækket mast osv.
Værnets fire Maritime Force Protection-enheder (MFP) støtter med deres kommandokøretøjer og hurtige gummibåde, når flådestationerne eller flådeenheder på besøg i Danmark har brug for maritim bevogtning.

Politiet og Toldstyrelsen trækker også en del på Marinehjemmeværnet, når de skal til akut til søs eller rutinemæssigt skal kontrollere, at de sejlende overholder spillereglerne.

Derfor er Marinehjemmeværnet sammen med Hær- og Flyverhjemmeværnene nu klar til at løse såkaldte ’Host Nation Support’-opgaver. Det går ud på at støtte sikker ankomst, ophold og afgang fra danske havne og betyder, at Hjemmeværnet understøtter, at Danmark er i stand til at modtage NATO-enheder på dansk territorium. 

Danmark er også porten til Østersøen, og farvandsovervågningen er en klassisk opgave for Marinehjemmeværnet, som også ofte sendes ud for at følge russiske flådeenheder på vej gennem Storebælt og Øresund. 

Frivilligheden er den bærende søjle

Marinehjemmeværnet har altså siden starten levet i en verden af forandringer og har løbende tilpasset sig. Konstant er dog tilknytningen til Søværnet og søen og selvfølgelig det enorme frivillige engagement.

- Der bliver gjort en kæmpe indsats af Marinehjemmeværnets frivillige. Det gælder ikke kun de mange vigtige opgaver, der bliver løst. Det gælder i lige så høj grad den tid og det engagement, der bliver brugt på alt lige fra uddannelse, træning, logistik og vedligeholdelse af materiel til ledelse og rekruttering.

- Jeg er stolt over at kunne ønske Marinehjemmeværnet – og ikke mindst vores frivillige: Tillykke med jubilæet. I gør en kæmpe forskel, lyder en hilsen til alle medlemmerne fra Henrik Holck Rasmussen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109