Dansk besætningsbureau har søfolk og ansatte fanget i Ukraine
Det danske besætningsbureau Danica Crewing Specialists forsøger at få strandede ukrainske søfarende hjem til lands, efter den russiske invasion har lukket landets lufthavne.
Samtidig er bureauets egne cirka 50 ansatte fanget i havnebyen Odessa, hvor militære mål i går var udsat for missilangreb fra russiske krigsskibe samtidig med, at faldskærmstropper blev landsat. Ifølge Danica er alle i god behold og er fortsat med at arbejde hjemmefra.
Adm. direktør Henrik Jensen, der har bureauets hovedsæde i Hamborg, siger til mediet Tradewinds, at:
- Invasionen i Ukraine er kommet som et chok for en stor del af landets maritime samfund.
Danica forsyner skibe med østeuropæiske besætninger i tusindvis, herunder 300 russere og 1.500 ukrainere.
- Selvom vi ikke forudså, at dette ville ske, har vi beredskabsplaner på plads, herunder nødkommunikation, og vi yder assistance til vores redere og søfarende, siger Henrik Jensen.
Danica havde nogle hjemvendte søfolk på gennemrejse, da de militære aktiviteter begyndte, og de bliver nu indkvarteret i Tyrkiet og Polen.
Forbud mod udrejse af Ukraine
Mænd mellem 18 og 60 år må ikke forlade Ukraine, hvilket gør det umuligt at få besætningsmedlemmer ud af landet. Danica har dog hørt, at nogle besætninger og deres familier formåede at undslippe.
- Vi er klar med en busforbindelse til at sende besætninger til lufthavne i udlandet, så snart det er muligt og sikkert. For øjeblikket er det ikke sikkert at rejse på tværs af Ukraine på grund af de igangværende kampe, siger Henrik Jensen.
Danica yder fuld støtte til sine besætninger ved hjælp af fjernopkoblinger, som blev etableret under coronapandemien.
- Dette vil uden tvivl forårsage en masse stress og angst blandt de søfarende om bord, som er bekymrede for deres familie og venner derhjemme. Under disse vanskelige forhold forbliver vores kontorpersonale i kontakt med søfarende og deres familier i videst muligt omfang, forklarer Henrik Jensen.
Danica har været i kontakt med alle sine rederikunder, som Henrik Jensen fortæller er "chokerede" over udviklingen.