Afslag tvinger Mærsk til at ændre metanolplaner

Mærsks planer om at fylde metanol i tanken på deres grønne skibe allerede fra næste år har kommer ikke helt til at ske, som oprindelig planlagt. Selskabet havde sammen med partneren European Energy søgt om at få metanolanlægget ved Aabenraa ind under en såkaldt testzone, hvor tariffer på overførsel af strøm er mindre, men nu har Energistyrelsen afgjort, at projektet ikke falder inden for rammerne af en testzone. Det skriver Børsen.
Ifølge Mærsk har afslaget vist, at nogle rammevilkår i værste fald gør det svært at fremtidssikre projekter, hvor grøn energi bliver brugt til at producere grønne brændstoffer til skibsfarten - såkaldt power-to-x (ptx).
- Vi fortsætter projektet, fordi det er godt og den helt rigtige måde at lave det grønne metanol på. Men det er uheldigt, at vi ender i en åbenlys situation, hvor vi kan se, at rammevilkårene for ptx ikke er så smidige, som de burde være for at fremme den her type projekter for Danmark, siger Simon Bergulf, esg-politisk og regulatorisk chef hos A.P. Møller-Mærsk til Børsen.
Læs også: Mærsk bekræfter yderligere fire metanol-drevne containerskibe
Bumpet på vejen ærgrer også European Energy, der mener, at ambitionsniveauet er for lavt i den grønne omstilling og især på ptx.
- Den nuværende tarifstruktur er en barriere for udviklingen af ptx-projekter i Danmark, og jo før man implementerer de varslede ændringer, jo bedre. Vi frygter, at Danmarks mulighed for at blive et foregangsland inden for PTX bremses, hvis man skal vente frem til 2023 og måske helt til 2024, før de rigtige rammevilkår er etableret. Det gælder ikke blot tariffer, men i høj grad også vilkårene for udbygning af ny grøn strøm, som i dag er langt under det ambitionsniveau, som Danmark bør have, siger PTX-chef Emil Vikjær-Andresen fra European Energy til Børsen.
Læs også: Reintegrates danske stiftere efter Mærsk-aftale: ‘The sky is the limit’
Ifølge den oprindelige plan skulle metanolen produceres på havnen i Aabenraa med strøm leveret fra Europeans Energys solcellepark ti kilometer derfra, men med den ekstra tarif på overførsel af strøm, bliver denne løsning for dyr. Derfor placeres metanolanlægget ved siden af solcelleparken, hvorfra metanolen så med lastbiler fragtes til de havne, hvor den skal hældes i skibene eller opbevares i tanke.
Mærsk forventer at have sit første containerskib. der sejler på metanol klar i 2023.