DEBAT: Kære Folketing. Vi er klar, men vejen videre er krævende
Danmark har smidt restriktionerne over højre skulder, og forårsstemningen er ved at indfinde sig. Vi håber det også gælder Folketinget, så vi kan få mere fokus på erhvervslivet. For selv om emnet har fyldt en del, så har den seneste tids politiske aftaler budt på flere politiske uenigheder end egentlige politiske forbedringer for os. Derfor er der grund til igen at ridse op, hvad der konkret kan styrke den maritime industri og branchen i det hele taget.
Kræver opbakning
I takt med, at søtransporten bevæger sig i en mere bæredygtig og digital retning, opstår nye forretningsområder og behov for nye kompetencer. De senere år har på den ene side været præget af krise og på den anden side af store fælles ambitioner om at trække skibsfarten i en mere bæredygtig retning. Men virksomhederne er vidt forskellige, så gode rammevilkår er et vidt begreb.
I Folketinget har smitte og nedlukninger naturligt nok fyldt meget, men det er afgørende vigtigt, at politikerne forstår det kæmpe potentiale, der ligger i at bakke den maritime industri op. Vi beskæftiger knap 40.000 medarbejdere og er en af de mest innovative maritime industrier i verden. Så det, vi kan, sætter aftryk kloden rundt, og med den rigtige opbakning kan vi skabe et maritimt eksporteventyr.
Vækst for øje
I kommunerne er vigtigt, at kommunalpolitikerne tænker erhvervsorienteret og bakker op om behovet for gode maritime uddannelsesmuligheder og vores muligheder for at tiltrække tilstrækkeligt meget kvalificeret arbejdskraft.
Samtidig spiller også byplanlægning og udvikling af erhvervsområder og havne en rolle for virksomhedernes mulighed for at udvikle sig, og vi er obs på ikke at få viklet værfterne ind i nybyggede boliger med havudsigt, hvor beboerne klager over støjen cirka fem minutter efter indflytning.
Folketingets muligheder
For få hænder skal også løses i Folketinget, hvor beløbsgrænsen skal sænkes, så vi bedre kan rekruttere international. Derudover ser vi gerne flere initiativer for ledige, så de kan få de rette kompetencer. Ellers risikerer det nuværende opsving at blive begrænset af, at virksomheder må takke nej til opgaver på grund af for få medarbejdere, hvilket er dybt utilfredsstillende.
Selv har vi en bred vifte af samarbejder og arbejder på tværs af uddannelsesniveauer med at få uddannet flere fra de maritime fag og at få flere medarbejdere med bredere uddannelser til at få øje på den maritime industris mange muligheder og vælge os.
Offentlige udbud
Dernæst er der offentlige udbud, som også bør vurderes ud fra positive synergieffekter i Danmark, ikke kun på pris. Det gør den nye forsvarsindustrielle strategi på positiv vis, fordi regeringen nu lægger op til at bygge skibe til Forsvaret her i Danmark. Dette vil give en øget forsyningssikkerhed, når vi ikke er afhængige af udenlandske leverancer i en kritisk situation, og i den maritime industri spille en positiv rolle for det kompetenceniveau, vi besidder indenfor komplekse skibstyper - i samspil med bl.a. vidensinstitutioner.
Nye energityper
Et andet vigtigt emne er fremtidens energiforsyning og tilhørende infrastruktur. Det er positivt, at flere og flere havne investeringer i landstrømsanlæg, men at sikre, at diverse energiformer i fremtiden kan bruges i hele Danmark, er en kæmpe samfundsmæssig opgave, som hverken den enkelte havn eller den enkelte kommune kan tage på sig.
Derudover er der forsyningssikkerheden globalt, som bliver en endnu større udfordring, og vi vil opfordre til et åbent sind overfor flest mulige energiformer og brændstoftyper, hvis vi skal kunne realisere de grønne ambitioner.
Styrker Danmark
Retter vi blikket mod verdensmarkedet, afhænger den maritime industris position både af kvalitet og af at komme først med nye teknologier. Jo mere vi lykkes med det, jo større eksportpotentiale, men der er brug for flere øremærkede midler til forskning, udvikling og innovation, hvor de enkelte virksomheder har meget forskellige forudsætninger for at investere.
En nu og her mulighed er at fjerne afgifterne på de brændstoffer, som indgår i tests og forsøg. Det vil for nogle virksomheder spare flere millioner årligt, som i stedet kan bruges aktivt. For nye brændstoffer kræver en stribe nye teknologiske løsninger, men dette overses i den politiske debat. Derfor efterlyser vi en selvstændighed forskningsstrategi og dedikerede midler. Samtidig er virksomhedernes adgang til kapital centralt, men krisen har desværre gjort mange nervøse for at kaste sig ud i noget nyt. Det har fået Den Danske Maritime Fond til at tilbyde iværksættere mere risikovillig kapital, og vi så gerne flere lignende initiativer.
Glem det ikke
Til slut vil vi minde om, at resten af verden er langt fra en fuld genåbning. Derfor oplever virksomheder oplever desværre fortsat problemer med at levere varer og tjenesteydelser. Dette er yderst problematisk i forhold til at kunne sikre en god relation til såvel eksisterende som nye kunder, og det kan fortsat have en negativ påvirkning for Danmarks markedsandele på et globalt marked med hård konkurrence. Vi opfordrer derfor til at bruge flere politiske kræfter også på disse udfordringer.