23948sdkhjf

6,2 millioner til forskning i bølgeenergi og Crestwings potentiale

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Aarhus Universitet (AU) står bag et forskningsprojekt, der har til formål at optimere bølgeenergianlægget Crestwings effektivitet og produktionsomkostninger 

Parterne har søgt og fået 6,2 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til projektet "Optimization of the Wave Energy System: Crestwing". 

- Crestwing arbejder med en innovativ tilgang til bølgeenergi, som er interessant for et forskningsprojekt. De er grundlæggende åbne for input og ideer udefra, hvilket passer godt med universiteternes samarbejdsvisioner, siger professor Jens Honore Walther, DTU, der sammen med direktør Peter Enevoldsen fra Aarhus Universitet står bag ansøgningen.

Der er bevilget godt 6.2 mill. kr. til to ph.d.-stillinger på henholdsvis DTU og AU, samt et samarbejde med førende eksperter fra Harvard- og Stanford universiteterne og Crestwing. 

Bølgeenergivirksomheden skal levere indsamlede data og resultater fra bassintest på Dansk Hydraulisk Institut og Aalborg Universitet samt fra deres offshore test i Kattegat med prototypen Tordenskiold.

Simuleringsværktøjer & nøgleparametre

I projektbeskrivelsen til forskningsprojektet står der bl.a.:

"Projektet har til formål at optimere det eksisterende bølgeenergianlæg Crestwing med henblik på at forbedre dets hydrodynamiske egenskaber samt produktionsomkostninger, drift og vedligehold".

Crestwings fysiske komponenter er baseret på gennemprøvede teknologier fra skibsbygningsindustrien og består af to hængslede pramme, der ligger på havoverfladen og følger bølgernes bevægelse. Det er dokumenteret i tidligere test både i bassin og offshore, at anlægget effektivt producerer energi til alle bølgelængder, der er længere end anlægget. 

- De 6.2 millioner skal bruges til at undersøge, udvikle og anvende simuleringsværktøjer til at optrævle den underliggende fysik og til at identificere nøgleparametre til optimering af anlægget både med hensyn til effektivitet og omkostninger, siger direktør Peter Enevoldsen fra Aarhus Universitet (AU) og forklarer:

- Vi indgår i et tværfagligt samarbejde parterne i mellem for at give et så holistisk bud som muligt på, hvordan bølgeenergianlæg fra Crestwing kan optimeres. 

- I dette projekt rækker vi samtidig ud til førende eksperter på området fra henholdsvis Harvard og Stanford. Det giver de involverede ph.d.-studerende en mulighed for at udvide deres horisont ekstraordinært og indsamle forøget viden om relevante metodikker, siger Jens Honore Walther.

Forskningsprojektet løber over tre år, og der er med opslag til de eftertragtede ph.d.-stillinger kickoff på projektet i begyndelse af december i år.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096