Aabenraa Havn overtager Ensted Havn
I dag mandag den 1. november er en stor dag for Aabenraa Havn. Der overtager havnen nemlig officielt Ensted Havn. Det betyder, at Aabenraa Havn med ét slag bliver 350.000 m2 større, fordobler sit driftsmandskab og for alvor kan sætte turbo på den udvikling, der skal resultere i 300 nye arbejdspladser i løbet af de kommende fem til ti år.
Det skriver Aabenraa Havn i en pressemeddelelse.
Selvom der altid er travlt på Aabenraa Havn, er travlheden ekstra massivi dag. For imens tre skibe ankommer fra tidlig morgen, møder otte nye medarbejder ind og fordobler dermed havnens driftsmandskab.
Fakta
Aabenraa Havn har købt Ensted Havn af det europæiske energiselskab Vattenfall og overtager officielt havnen 1. november 2021.
Ensteds samlede areal er 350.000 m2 fordelt på 65.000 kvm kaj + kajnært areal og 285.000 kvm baglandsareal.
Ensted har 480 m. kaj.
Ensted er en af de to dybeste havne i Østersøen med en havnedybde på 18 m.
- Det er på alle måder en stor dag med masser af aktivitet, der afspejler den enorme udvikling, Aabenraa Havn er i. Overtagelsen af Ensted er den største enkeltstående investering i havnens 764 år lange historie, så det får enorm betydning ikke kun for havnen men for hele Aabenraa, siger Erwin Andresen, der er bestyrelsesformand for Aabenraa Havn – han fortsætter:
- Med Ensted tager vi et syvmileskridt ind i fremtiden, fordi vi nu kommer blandt de moderne havne, der har et miks af traditionelle havneaktiviteter og helt nye bæredygtige aktiviteter.
Aabenraa Havn har frem til nu været kendetegnet af traditionel havnedrift, hvor det primære fokus er på gods over kaj, altså losning og lastning af gods. Denne traditionelle havnedrift er en livsnerve for sønderjysk erhverv og landbrug, der både modtager og afskiber råstoffer og produkter fra havnen.
Aabenraa Havn er den eneste tilbageværende erhvervshavn i Sønderjylland, så derfor er det afgørende at fastholde de nuværende arealer og aktiviteter på Aabenraa Havn.
Men nu suppleres den traditionelle havnedrift med nye former for havnedrift på Ensted Havn, hvor der kommer til at foregå egentlig produktion på havnens arealer. F.eks. har Nordeuropas førende industrigasselskab, Linde Gas, planer om at opføre et stort Power-to-X-anlæg på Ensted. Her kan der produceres klimavenlig brint, som andre nye virksomheder på havnen skal bruge til produktion af grønne, brintbaserede produkter.
Fakta
Med købet af Ensted bliver Aabenraa Havns samlede areal 750.000 kvm
Aabenraa Havn er ejet af Aabenraa Kommune, men havnen og kommunen er helt adskilte enheder både administrativt og økonomisk.
Byrådet udpeger fire medlemmer til Havnens bestyrelse, herunder bestyrelsens formand.
De fire medlemmer er: Erwin Andresen (S) (formand), Povl Kylling Petersen (A), Ida Smed (O) og Thomas Andresen (V)
Yderligere bestyrelsesmedlemmer er Niels Bergh-Hansen (næstformand), Ole Ingrisch, Jan Knudsen samt Lars Østergaard (medarbejderrepræsentant).
Ifølge Henrik Thykjær, der er adm. direktør for Aabenraa Havn, kommer havnen nu til at have den samme dobbelthed, som kendetegner moderne havne som Esbjerg, Køge, Aalborg og Aarhus.
- Samtidig har vi alle muligheder for at udvikle Ensted til en egentlig erhvervs- og vidensklynge inden for grøn energi og omstilling. Så selv om det lyder af rigtig mange, er det ikke længere urealistisk, at Ensted kommer til at opfylde kommunens vision om at skabe 300 nye arbejdspladser over de kommende fem - ti år, siger Henrik Thykjær.
Overtagelsen af Ensted er en efterhånden gammel drøm, der går i opfyldelse for Aabenraa Havn
- Vores bestyrelse har arbejdet på at gøre det her til virkelighed i otte år. Det har krævet både vision, vedholdenhed og kontinuitet, og det er vi heldige at have i havnens bestyrelse, hvor både bestyrelsesformand, næstformand og flere medlemmer har været med gennem hele processen. Det har gjort en stor og positiv forskel, siger Henrik Thykjær og slutter:
- Jeg kan garantere, at det er en meget glad og stolt havnedirektør, der mandag morgen står klar til at byde vores otte nye medarbejdere hjerteligt velkomne. Vi får brug for dem, for aldrig er udviklingen gået stærkere og aldrig har mulighederne været så spændende som lige nu.