Fregatten Jylland bliver til plankeborde
I de kommende år skal egetræsplankerne på fregatten Jyllands vejrdæk udskiftes, men i stedet for at lade de gamle planker af dansk flådeeg gå til spilde har museet i Ebeltoft indgået et upcycling-samarbejde med Hedensted-virksomheden Woodstyle, der sælger håndlavede møbler og interiørløsninger. Et samarbejde, der blandt andet skal forvandle de historiske dæksplankerne til unikke plankeborde.
– Vi er rigtig glade for at kunne præsentere samarbejdet med Woodstyle, så plankerne fra vejrdækket kan få et nyt liv. Vi ønsker, at overskudsmaterialet fra fregatten Jyllands vedligeholdelse anvendes til et relevant formål og Woodstyles tilgang til upcycling matcher de ønsker, vi har omkring anvendelsen af overskudstræ, udtaler direktør hos Fregatten Jylland, Karin Buhl Slæggerup.
Hos Woodstyle er man yderst begejstret for samarbejdet og muligheden for at arbejde med et stykke af Danmarkshistorien.
– Når man brækker et hus ned eller skifter planker på et skib, handler det om at genanvende de ressourcer, der allerede ligger, så vi kan lade træerne i naturen stå. Muligheden for at upcycle træ fra fregatten Jylland, der har en stærk nationalhistorie, passer perfekt ind i vores tanker om at forene bæredygtighed og omtanke for miljøet med enestående historier og lækkert design, fortæller direktør hos Woodstyle, Casper Jacobsen.
Planker med spor til Flådens ran
Egetræsplankerne, der udskiftes og laves til plankeborde, har en rig historie mellem årringene. En historie, der trækker spor helt tilbage til Københavns bombardement og Flådens ran i 1807.
– Plankerne blev lagt på fregatten Jylland i 1980’erne og 90’erne, da skibet blev restaureret, men træstammerne, som plankerne er skåret ud af, kan dateres helt tilbage til starten af 1800-tallet. Træerne blev plantet som følge af Flådens ran og det københavnske bombardement, oplyser Karin Buhl Slæggerup.
Når de cirka 1.900 løbende meter planker af helt særlig dansk flådeeg er afmønstret fregatten, fortsætter træets rejse hos Woodstyle, hvor plankerne tørres og pudses inden de sættes sammen til borde og andre interiørløsninger.
– Træet skal tørres til under 10 procents fugtighed, for at man kan bruge det til møbler. Derefter bliver det høvlet, pudset og måske sandblæst, inden plankerne limes sammen. Der kommer til at gå fem planker til ét bord, men hver en stump skal bruges, så det er ikke utænkeligt, at der kommer sideprodukter som knagerækker eller hylder, beskriver Casper Jacobsen.
Man kan allerede nu reservere et af de unikke produkter i en længde efter eget ønske. En stor del af overskuddet går til støtte til Fregatten Jylland og institutionens arbejde med at bevare skibet og dets historie.
Alle fregatten borde bliver leveret med et certifikat og nr.