23948sdkhjf

Minkkrise giver hovedbrud i fiskeindustrien

Skal finde løsning på 30 ton fiskeaffald inden mandag

I går sad aktører i den danske fiskeindustri i krisemøde. 25-30 danske fiskefabrikker står med et akut problem, fordi minkfoderfabrikker med kort varsel stopper med at aftage restprodukter.

- Vi har indtil mandag til at finde alternativ afsætning af årligt 30.000 tons fiskeprodukter. Det er en stor udfordring, og vi arbejder lige nu på højtryk, siger Poul Melgaard Jensen, direktør i brancheforeningen Danish Seafood Association.

Den kritiske situation er opstået efter regeringens udmelding onsdag om, at alle danske minkbesætninger skal slås ned. Den sender chokbølger bagud.

Torsdag oplyste direktør Kim Mortensen fra landets største minkfoderfabrik, Fodercentralen Limfjorden i Støvring, at fabrikken lukker permanent, og 35 ansatte mister deres job.

- Jeg bliver nødt til at trække force majeaure-kortet og lukke for at tage imod flere råvarer, så vi kan få ryddet op på vores lager og afslutte virksomheden på en ordentlig måde, siger Kim Mortensen.

Kan brændes

Poul Melgaard Jensen fra Danish Seafood Association siger, at man arbejder på flere alternative løsninger. Ingen af dem er endnu bekræftet, og derfor ønsker han ikke at oplyse, hvor i gennemsnit langt over 100 tons fiskerester dagligt skal køres hen.

Han betegner minkbranchen som en meget vigtig afsætningskanal, når det gælder biprodukter fra fiskeindustrien.

- Vi har i rigtig mange år haft et godt samarbejde med minkbranchen, og vi føler virkelig med branchen i den her situation, som ingen har kunnet forudsige, lyder det fra Poul Melgaard Jensen.

- I sidste ende kan restprodukter fra fisk brændes af, men det vil være en trist løsning ud fra en ressourcemæssig betragtning, siger han.

Som et lyn

Flere nordjyske fiskefabrikker er berørt af udfordringen.

- Det her rammer os som et lyn fra en klar himmel. Samarbejdet mellem minkbranchen og fiskeindustrien har eksisteret i generationer, og vi leverer dagligt biprodukter til minkfoderfabrikker, fortæller Ingemann Andersen, direktør i Hesselholt Fisk Eksport A/S i Hanstholm.

- Vi er i fuld gang med at søge andre afsætningsmuligheder, og vi mener nok, det skal lykkes, men det kræver lidt arbejde at få sat i stand, siger Ingemann Andersen.

Hesselholt Fisk Eksport forarbejder blandt andet mørksej, torsk, kuller og rødspætter, og det er restprodukter som skind, ben og finner, der hidtil er endt som minkfoder.

Brisling godt for pelsen

En af Nordjyllands største fiskefabrikker, FF Skagen, producerer fiskemel og olie af industrifisk som tobis og brisling. Man har i mange år også leveret Østersø-brisling til minkbranchen.

- Brisling er en af de bedste råvarer til minkfoderproduktionen, fordi den giver minkene en smuk pels. Nu mister vi en god kunde, men det skader ikke vores virksomhed, fordi vi i stedet kan bruge brisling i produktionen af fiskemel og olie, siger Johannes Palsson.

FF Skagen kan blive løsningen for de fiskefabrikker, som ikke længere kan afsætte sit fiskeafskær til minkbranchen.

- Vi kan aftage afskær fra hvidfisk og bruge det til at lave fiskemel og olie, siger Johannes Palsson.

På minkens daglige menu står også restprodukter fra kyllingeindustrien, som tilsvarende må på jagt efter nye måder at udnytte restprodukter.

Læs også: Frederikshavn Havn venter nervøst på nordjyske corona-restriktioner



Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094