Producent af e-metanol flytter ind i Aalborg Havn
En ny virksomhed inden for power-to-X er flyttet ind på havnen i Aalborg.
Det oplyser Port of Aalborg i en pressemeddelelse.
Der er tale om den lille virksomhed Reintegrate, som udvikler anlæg til produktion af e-metanol – et grønt og CO2-neutralt brændstofalternativ til tung transport som skibe og lastbiler.
I første omgang har Reintegrate indlogeret sig i et kontorfælleskab, men planen er, at virksomheden inden for et par år udvider aktiviteterne på havnens arealer.
- Beslutningen om at etablere Reintegrate på Aalborg havn skyldes i høj grad, at erhvervsområdet er blevet et samlingspunkt for grønne idéer og løsninger, så der var gode synergier i at placere virksomheden netop her, siger medejer af Reintegrate Søren Knudsen Kær i meddelsen og fortsætter:
- Samtidig bliver der rig mulighed for at indgå i partnerskaber med andre virksomheder. Vi har allerede et tæt samarbejde med blandt andre Aalborg Portland, og hos Port of Aalborg bliver vi naboer med blandt andre Blue World Technologies, der producerer metanolbrændselsceller, siger han.
Storskala i Skive
Produktionen af e-metanol sker gennem en proces, hvor grøn elektricitet bruges til at fremstille brint, som gennem en katalytisk reaktion med CO2 fra eksempelvis biogas danner e-metanol – populært kaldet flydende el. Reintegrates første demoanlæg blev opført i samarbejde med Aalborg Universitet, mens man netop nu er i gang med at gøre klar til at opføre et storskalaanlæg i Skive.
På sigt er ambitionen, at der skal etableres flere anlæg over hele landet, og her kan Port of Aalborg komme til at spille en rolle:
- Over tid kan det blive nødvendigt at indsamle metanolproduktionen fra vores anlæg og lagre den et centralt sted, og her er det jo en fordel at være placeret ved Aalborg Havn i forhold til logistikken. Desuden giver det god mening at placere lagerkapaciteten på havnen, fordi metanolen jo kan bruges som skibsbrændstof, og derfor indtænker vi også at etablere lagertanke på lokationen i Aalborg, siger Søren Knudsen Kær.
FAKTA – E-metanol
Produktionen af e-metanol sker gennem en proces, hvor grøn energi spalter vand i ilt og brint gennem elektrolyse. Herefter kombineres brinten med CO2 via en syntetisk proces, hvorefter der udvindes metanol. Metoden er særligt grøn, fordi der anvendes grøn elektricitet fra eksempelvis vindmøller, ligesom den anvendte CO2 kan udvindes fra blandt andet røggasser, som ellers ville blive ledt ud i atmosfæren. Det giver mulighed for, at anlæg kan opstilles lokalt i tilknytning til virksomheder, som udleder meget CO2.
Kilde: Port of Aalborg
Artiklen er en del af temaet E-Fuels og PtX .