23948sdkhjf

Esbjerg-leverandør frygter slag fra to fronter

Offshore-leverandøren Norsea har måttet sige farvel med de første ti medarbejdere som følge af covid-19. Samtidig venter konsekvenserne af olieprisfaldet

Imens corona-krisen gør livet surt for rigtig mange maritime virksomheder, er fremtidsudsigterne særligt dystre for enkelte.

En af dem er Norsea, der med omtrent 250 medarbejdere leverer en bred vifte af de ydelser, som operatører inden for offshore – både olie/gas samt offshore vind – har brug for. Her blev ti medarbejdere sendt hjem for to dage siden, og CEO Jesper Høj-Hansen kan ikke afvise, at der vil ske flere hjemsendelser.

- Vi har ikke konkrete planer om det, og vi håber på at de tiltag, vi har gjort nu, er nok. Men det kommer an på, hvor lang tid, krisen fortsætter, siger han til Søfart og forklarer, at flere medarbejdere nu frivilligt afholder ferie og afspadserer. 

- Og det holder jo kun et vist stykke tid, siger Jesper Høj-Hansen. 

Skulle have været i turnus

De ti medarbejdere, der nu er sendt hjem, havde alle relationer til olie- og gasindustrien. De skulle have været sendt ud i turnus på platforme, men på grund af corona-udbruddet har offshoreoperatørerne valgt at holde bemandingen til kernepersonalet for at mindske risikoen for, at virusset kommer ud på platformene. 

På den anden side af corona-krisen kan der vente Norsea og andre leverandører til offshoreindustrien endnu et slag. Olieprisens bratte fald vækker minder om situationen i 2015, hvor olieselskaberne efter et brat fald i olieprisen reducerede sine omkostninger til et minimum.

- Lige nu har olieprisfaldet ikke nogen umiddelbar effekt, men det har jo en haleeffekt. Vores forventning er, at vi har en væsentligt reduceret aktivitet i et godt stykke tid efter covid-19-krisen. Så det hjælper os bestemt ikke, siger Jesper Høj-Hansen.

Han øjner dog også en chance for, at det ikke ender så galt.

- Det kan jo være, at vi ser en hurtigere recovery, som kan være med til at trække olieprisen op igen, siger han og tilføjer, at Kinas tilbagevenden mod normale tilstande styrker troen på, at efterspørgslen efter olie, og dermed også olieprisen, hurtigere finder tilbage til udgangspunktet.

Ingen hjælp

Lige nu og her er Jesper Høj-Hansens største udfordring dog, at virksomheden med mange forskelligrettede aktiviteter under samme cvr-nummer ikke er omfattet af nogen af de hjælpepakker, som Folketinget i ugens løb har sendt i retning af dansk erhvervsliv.

Han forklarer, at Norsea Danmark som mellemstor virksomhed falder uden for den aktuelle lønkompensationsordning, hvor virksomheder kan få statsstøtte til lønnen, hvis man står for at skulle nedmande med 50 personer eller flere, eller hvis 30 pct. af medarbejderstaben må opsiges.

- Så vidt er vi heldigvis ikke nået, men det ændrer ikke på det ulykkelige i, at vi må sende gode kolleger hjem. Vi har været i god dialog med DI, som er lydhør for den konkrete problemstilling, som vi og andre virksomheder står i, og som nu bringer den udfordring videre til regeringen, siger han. 

Læs også: Niels Winther-chef ser mørke skyer forude

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11