23948sdkhjf

Ingen klimaeffekt ved licensstop

Brancheorganisationen Olie Gas Danmark advarer mod et stop for produktion af olie- og gas i den danske del af Nordsøen

Der er ingen klimagevinst i form af CO2-reduktion ved at sætte en stopper for licensrunder i Nordsøen. Tværtimod vil de globale udledninger stige og staten går glip af op mod 16 milliarder kroner.

Det skriver Olie Gas Danmark, brancheorganisationen for olie og gassektoren i Danmark, i en pressemeddelelse i forbindelse med udgivelsen af en rapport, der ser på klimaeffekten ved et stop for olie- og gasproduktion på dansk sokkel i Nordsøen.

Vælger man at aflyse 8. udbudsrunde, vil det ikke få en gavnlig klimaeffekt, som nogle har argumenteret for. Tværtimod viser nye tal fra Copenhagen Economics, at et stop for nye licensrunder efter al sandsynlighed betyder en stigning i globale CO2 udledninger på omkring 11 millioner tons CO2.

Årsagen er, at Danmarks produktionsandel i global sammenhæng er for lille til at kunne påvirke markedsprisen. Når prisen ikke stiger, falder efterspørgslen heller ikke - og så udebliver klimaeffekten, fordi reduktionen i Danmark hurtigt erstattes af tilsvarende øget produktion i andre lande, som udleder mere CO2 i produktionen, end vi gør i Danmark.

- Rapporten er en vigtig afklaring af, hvad det rent faktisk betyder, hvis man sætter en stopper for nye licensrunder til at efterforske og indvinde olie og gas i Nordsøen. Der er brug for olie og gas mange år endnu - det siger IEA, FN's Klimapanel og vores egne danske fremskrivninger. Så vi skal passe på, at vi ikke i vores iver efter at være grønne, kommer til at træffe beslutninger, som har den stikmodsatte effekt, siger Martin Næsby, adm. dir. i Olie Gas Danmark.

Det er ikke kun en udebleven klimaeffekt, der er konsekvensen af et licensstop. Tallene viser nemlig også, at Danmark vil gå glip af helt op til 16 milliarder kroner i tabte skatteindtægter og en forringelse af betalingsbalancen på 6 milliarder kroner årligt i perioden 2027-2042, hvis man ikke giver nye licenser til at efterforske.

- Vi ved, at energiomstillingen bliver historisk dyr. Det er derfor ikke en god løsning at nedskalere produktionen af olie og gas - for så bagefter at øge importen, fordi vi stadig har brug for olie og gas. Vi har hårdt brug for pengene, hvis vi skal løfte ambitionen om 70 procents CO2 reduktion i 2030, siger Martin Næsby, adm. dir. i Olie Gas Danmark.

Læs rapporten fra fra Copenhagen Economics her

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109