23948sdkhjf

Sådan vil Søværnet sætte en stopper for krænkende adfærd

Kontreadmiral Torben Mikkelsen vil skabe kultur med større tillid, så krænkelser bliver noget, man snakker om i Søværnet

- Jeg er gået markant ud, og det er jeg nødt til. 

Sådan lyder det fra Søværnets øverste chef, kontreadmiral Torben Mikkelsen, efter at han i en video på Facebook bebudede, at hvis man udøver krænkende adfærd, bør man finde et andet sted at være end i Søværnet. 

Udmeldingen faldt hurtigt og kontant, efter at en ny undersøgelse blev præsenteret for nylig. Den viste, at 3,1 pct. af de ansatte i Søværnet oplever en kønskrænkende omgangstone eller kultur på deres arbejdsplads. Det vil sige en kultur, hvor der forekommer krænkelser og nedværdigende bemærkninger på grund af køn.

Blandt kvinderne er det dog hele 9,5 pct. eller næsten hver tiende af de adspurgte, som har haft den oplevelse.

Skal være bedre end til lands

Over for Søfart hæfter Torben Mikkelsen sig ved, at andelen af medarbejdere i Søværnet, der oplever en kønskrænkende omgangstone eller kultur på deres arbejdsplads, ikke er højere end på gennemsnittet af danske arbejdspladser. Alligevel vil han gerne have, at Søværnet klarer sig bedre end gennemsnittet på det punkt.

- Det faktum, at på et skib er man sammen hele tiden, og der er tætte beboelsesforhold, betyder simpelthen, at vi nok skal være en lille smule bedre end det omkringliggende samfund, siger han. 

Derfor vil han nu gå i gang med at skabe en kultur, hvor det er i orden at italesætte det, hvis man føler sig krænket. Han betegner de første skridt til at løse problemet som en proces, der skal sparkes igang. Da Søfart fanger ham på telefonen, har han lige været i Frederikshavn for at tale til hele flådestationen, og snart kommer turen til flådestationen i Korsør. 

- Jeg kan ikke løse det med en lang skruetrækker fra mit kontor i Karup, siger han. 

Ledere skal udføre

Den proces, Torben Mikkelsen gerne vil sparke igang, handler derfor om at få lederne til at gå igang med at ændre på kulturen i Søværnet lokalt. Foruden de to stormøder vil han følge op på såkaldte backbriefs, hvor kontreadmiralens underliggende chefer rapporterer om, hvordan emnet bliver håndteret på eskadrene. Derudover vil han “drøfte det igennem” på chefmøder. 

- Om det så betyder, at der skal laves et kodeks, er for tidligt at sige, siger han.

Resultatet skulle gerne være en kultur, hvor der er tillid mellem medarbejdere og ledere, så man fortæller om det, hvis man føler sig krænket eller mobbet.

Skal kunne have det sjovt

I sager med krænkelser og mobning er det et tilbagevendende dilemma, at modtageren af et budskab nogle gange opfatter budskabet mere hårdt, end afsenderen mente det. Torben Mikkelsen tilkendegiver da også, at en hård tone i det daglige måske kan opfattes som mobning, uden at det har været tilsigtet.

- Der er jo alle mulige varianter af, hvad der er krænkende, siger han.

Som eksempel nævner kontreadmiralen, at en overordnet skal kunne sige til en dæksgast, at “nu skal du fandme have surret den der fender, for ellers går det galt”. At det ikke må ende der, hvor mænd og kvinder ikke kan sidde ved siden af hinanden i messen. Eller hvor man ikke kan have det sjovt og godt sammen af frygt for at komme til at krænke nogen. 

- Det er jo derfor, at det er afgørende, at ledere og medarbejdere nu begynder lokalt at tale sammen om det her, siger Torben Mikkelsen og forklarer, at han derved håber på, at de ansatte i Søværnet bliver klogere på hinandens opfattelse af, hvad der er krænkende adfærd. 

- Og jeg tror langt hen ad vejen, at det drejer sig om at sparke den her proces igang, så folk får tillid til, at det er ok at sige “der talte du altså lidt hårdt til mig”, ligesom det er ok, at lederen bagefter kommer over til medarbejderen og siger “der talte jeg lidt hårdt til dig, men det var nødvendigt i den her situation”, siger han.

Torben Mikkelsen understreger, at selvom han har udtalt sig meget markant, er der ikke tale om, at Søværnet står på nogen brændende platform med fyringer lige rundt om hjørnet.

Forestiller du dig, at der vil ske afskedigelser som følge af krænkende adfærd?

- Det er jo kanonsvært at sige. Men med min markante udmelding er der jo ingen, der kan være i tvivl om hvilken retning, jeg mener, at vi skal arbejde i.

Læs mere: Kontreadmiral til krænkere i Søværnet: Find et andet job

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188