23948sdkhjf

Nordiske regeringer drøfter Esbjergs radioaktive affald

Det radioaktive norm-affald fra olieproduktion i Nordsøen, der har hobet sig op i Esbjerg, kan måske ende i Norge eller Sverige. 

Det skriver Jyske Vestkysten, efter at Socialdemokratiets folketingsmedlem Anders Kronborg, der kommer fra Esbjerg, har taget sagen op i Nordisk Råd. 

Norm-affaldet I Esbjerg stammer fortrinsvis fra olieudvinding, men i de kommende år vil der også komme radioaktivt affald fra dekommissionering af udtjente olieplatforme og -brønde i Nordsøen. Anders Kronborg har derfor spurgt ind til, hvor Danmarks nabolande mod nord gør af deres norm-affald, og om strålingsaktiviteten i deres radioaktive affald er sammenlignelig med den i det danske affald. 

Jeg er meget spændt på svarene fra de andre nordiske lande. Det kan jo være, at løsningen præsenterer sig i de svar, eksempelvis hvis Norge har et slutdepot og kan se en interesse i at modtage vores norm-affald, så vi ikke har tre midlertidige lagre af 50 års varighed rundt omkring i Esbjerg med indbygget forventning om, at flere midlertidige lagre vil komme til, siger Anders Kronborg ifølge Jyske Vestkysten.

Ifølge mediet har Esbjerg Havn tilbage i foråret 2019 udarbejdet en præsentation, der indikerer forhåbninger om, at der kan laves en stor forretning ud af at håndtere og filtrere det radioaktive affald, inden det bliver deponeret. 

- Norm-problematikken er kendt inden for olie- og gas industrien, og derfor har vores nabolande i Storbritannien og Norge også løsninger på plads til slutdeponering af denne type affald. Det kræver dog, at overskudsproduktet behandles, førend det cementeres i tønder, som så deponeres i et specielt anlæg – eksempelvis det, som er i Stangeneset slutdepot i Sløvåg, Norge – og vi skal finde et sted, hvor dette kan foregå i Esbjerg, siger havnedirektør Dennis Jul Pedersen til Jyske Vestkysten. 

Indtil 2017 var det skjult for offentligheden, at det daværende Maersk Oil opbevarede 450 ton radioaktivt norm-affald på en industrigrund tre kilometer fra Esbjergs centrum.

Læs også: Esbjerg skal tage skraldet fra offshore-ophugning i Frederikshavn

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.048