23948sdkhjf

Nordjysk bølgeenergi-anlæg stævner ud igen

Bølgeenergianlægget Tordenskiold blev efter måneders test ved Hirseholmene ud for Frederikshavn trukket i havn den 14. maj 2019.

Siden har en arbejdsgruppe bestående af Niras, Vestergaard Marineservice, Emil Sørensens Eftf., Spica samt Crestwing og direktør Ruth Bloom arbejdet på at reparere, optimere og videreudvikle på bølgeenergi-konceptet i almindelighed og Tordenskiold i særdeleshed.

Som det første blev anlæggets power take off (PTO) i den oprindelige form testet på land for at skaffe de manglende frekvensdata, det ikke var lykkedes at skaffe til søs i den første testperiode. 

Mens anlægget stadig lå i havnen blev der også foretaget små udvendige reparationer, indtil det blev trukket på bedding hos Maritim Historisk Forening i Frederikshavn den 1. september 2019.

- Grunden til at vi har ligget så længe på land er, at nogle af leverandørerne har været lidt længe om at levere de manglende eller forbedrede komponenter, men også at vi allerede, da anlægget blev trukket ind i maj, var enige om, at anlægget ikke skulle lægges ud igen, før vi var fuldstændig overbeviste om, at vi havde fået alle relevante forbedringer og optimeringer med, forklarer Ruth Bloom om den lange pause fra det salte havvand.

Loadpins og PTO

Landgangen i efteråret er altså brugt på reparationer og opgraderinger.

Forårets test til havs viste nemlig, at de loadpins, der måler hængslernes belastning, aldrig har virket, så de er selvfølgelig blevet repareret.

Måleresultaterne fra testperioden har ligeledes vist en del intern modstand i systemet. Årsagen var her, at PTO’en ikke var linet rigtigt op, hvilket desuden har medvirket til slitage på nogle slæder og en skinne. Alt dette er nu optimeret, justeret og udskiftet sammen med småjusteringer i koblingerne i PTO’en. 

- Bulen, der opstod efter påsejlingen januar i år, er desuden blevet repareret, og de udfordringer, vi havde med at holde ladningen på batterierne under sidste testperiode, har vi fundet nogle rigtig gode løsninger på, siger Ruth Bloom, som er overordentlig tilfreds med den arbejdsgruppe, hun har fået samlet.

- Det er og har været en virkelig god og kompetent arbejdsgruppe. Folk, der brænder for at finde de gode løsninger til at komme videre med projektet, siger hun.

Klar, parat til 2020

Inden Ruth Bloom kan mæske sig i julemad skal Tordenskiold være færdigoptimeret, og som det første i 2020 skal Crestwing-teamet være klar til at lave landtest.

Og så skal Tordenskiold tilbage til søs – Denne gang i en testperiode på to til tre måneder, hvor der også skal tages stilling til, om der skal laves flere forbedringer, og om der skal mere udvikling og flere tests til.

- Jeg håber dog på, at vi, allerede efter de forbedringer vi på nuværende tidspunkt har lavet, får så mange svar og veldokumenterede data, så vi kan komme til at projektere det store anlæg, siger Ruth Bloom.

Næste skridt bliver dernæst at skaffe funding til et anlæg beregnet på Nordsøen.

Overvågning 24/7

Når Tordenskiold kommer tilbage til på sin plads ved Hirsholmene i begyndelsen af det nye år, kan Ruth Bloom og hendes arbejdsgruppe følge med i, hvad der foregår fra land.

- Vi har blandt andet tre kameraer derude, der viser os hængslerne, ankerrummet og PTO’en. Vi har et kontrolsystem, der bl.a. giver os mulighed for at tænde og slukke generatoren fra land, så vi på den måde kan begrænse skaden, hvis der sker noget derude, siger Ruth Bloom.

Via kontrolsystemet kan Ruth Bloom også aflæse strøm og spænding, og hvor meget energi anlægget producerer.

- Vi kan aflæse, hvordan batterierne har det, temperaturen og fugtigheden i anlægget, omdrejninger på generatoren, strømretning, vindstyrke og vindretning samt bølgefrekvens og bølgehøjde, og hvordan anlægget bevæger sig i vandet, forklarer hun.

Kontrolsystemet gør det også muligt at overvåge, hvor meget træk, der er i forankringerne, og hvor meget hængsler og trykstang er belastet – og selvfølgelig om Tordenskiold bliver på sin position.

- Lige præcist det sidste er vi nu meget sikre på, at den gør, da den aldrig - under den første testperiode - rev sig løs - til trods for en del voldsomme vinterstorme, siger Ruth Bloom. 

Crestwing, Tordenskiold og Ruth Bloom går en travl tid i møde. Og hun er ikke i tvivl om, hvad hun glæder sig mest til.

- Det bliver så spændende igen at få anlægget ud til søs. Med alt den data jeg kan følge på kontrolsystemet, så er jeg sikker på, at jeg lige så godt kan opsige mit tv-abonnement. Jeg får i hvert fald svært ved at finde noget mere interessant end kontrolsystemet at kigge på, siger Ruth Bloom med et smil.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094