23948sdkhjf

Danske Maritime kalder finanslov "ambitiøs og problematisk"

Grønne initiativer og fokus på ungdomsuddannelser står på plus-siden, imens brancheorganisationen langer kraftigt ud efter arveafgiften

Der er både gode og dårlige elementer i den finanslov for 2020, som regeringen sammen med sine tre støttepartier og Alternativet præsenterede tidligere denne uge. 

Sådan lyder det fra brancheorganisationen Danske Maritime, der både betegner finansloven som "ambitiøs" og "problematisk".

I lighed med Danske Rederier peger Danske Maritime særligt på oprettelsen af “Danmarks Grønne Fremtidsfond”, som der samlet set er afsat 25 mia. kroner til, som noget positivt.

Fonden skal bidrage til en national og global grøn omstilling, herunder udvikling og udbredelse af nye teknologier, omlægning af energisystemer til vedvarende energi, samt lagring og effektiv anvendelse af energi. Den skal også fremme eksporten af grøn, dansk teknologi.

- De danske maritime virksomheder er blandt de dygtigste i verden til at udvikle miljø- og klimavenlige teknologiske løsninger, og det arbejde kan styrkes yderligere med et målrettet fokus fra Folketingets side, siger Jenny Braat, adm. direktør i Danske Maritime, i en pressemeddelelse.

Hun ser derfor frem til at få belyst, hvordan investeringerne skal udmøntes.

- Der er brug for målrettede investeringer i de områder, som for alvor kan rykke noget på den grønne dagsorden, og det er blandt andet den maritime industri, siger Jenny Braat.

Brug for flere unge

Derudover fremhæver Danske Maritime, at erhvervsuddannelserne bliver tilgodeset i et generelt kvalitetsløft af ungdomsuddannelserne. Helt konkret bliver der afsat syv mio. kroner i 2020 og 17 mio. kroner årligt i perioden 2021-2023 til en forhøjelse af kvalitetspuljen til erhvervsuddannelserne. Samtidig afsættes der 2 mio. kroner årligt i perioden 2020-2023 til et særstilskud til de erhvervsgymnasiale uddannelser, ligesom uddannelsesloftet afskaffes.

- Det, synes jeg, er rigtig positivt. Vi har i den maritime industri brug for, at langt flere unge kigger i vores retning og vælger en teknisk uddannelse, hvilket er noget, vi arbejder meget aktivt med i en række forskellige sammenhænge. Samtidig finder nogle unge jo ud af, at de har valgt forkert, og derfor glæder det mig, at uddannelsesloftet forsvinder, så det bliver muligt for de unge at sadle om, siger Jenny Braat.

Til gengæld er hun langt fra imponeret over regeringens forhøjelse af bo- og gaveafgiften fra 6 pct. til 15 pct. Hun påpeger, at det kommer til at ramme familieejede virksomheder, som nu kommer til at vente på, at et ekspertudvalg skal finde en ny metode til at udregne værdien af virksomheden og dermed beskatningsgrundlaget.

- Det skaber stor usikkerhed for de familieejede virksomheder, som står over for et generationsskifte, ikke at vide, hvordan deres virksomheder ender med at blive værdiansat, så jeg vil virkelig opfordre til, at der kommer en afklaring hurtigst muligt, siger Jenny Braat.

Læs også: Overraskelse: Minister finder alligevel penge til skoleskibene

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.117