Nye fartøjer får Marinehjemmeværnet hurtigere ud på opgaver
’Bågø’, ’Strynø’ og ’Rønø’. Det er navnene på Marinehjemmeværnets tre nye fartøjer, som i fremtiden kan gøre en forskel for, hvor hurtigt Marinehjemmeværnet kommer, når nogen er i havsnød, der skal sættes en eftersøgning i gang, eller der sker olieudslip.
Det skriver Marinehjemmeværnet i en pressemeddelelse.
De tre maritime indsatsfartøjer-medium (MIF-M), som også kaldes MHV 10, 11 og 12 skal operere fra Nyborg, Hundested og Vejle/Horsens. Fartøjerne blev navngivet søndag fra Marinehjemmeværnets uddannelsescenter på Slipshavn.
Læs også: Lodsbåde bliver ny fartøjsklasse i Marinehjemmeværnet
De er næsten dobbelt så hurtige som Marinehjemmeværnets øvrige fartøjer og kræver en mindre besætning. De kan derfor være med til at gøre Marinehjemmeværnets støtte til samarbejdspartnere i Forsvaret og samfundet endnu mere relevant.
Nye måder at operere på
- Marinehjemmeværnets støtte til Søværnet vil i fremtiden kun blive endnu større. Sammen løser vi helt centrale opgaver som eftersøgninger, søredninger, havmiljøopgaver og farvandsovervågning for at nævne nogle få.
Læs også: Marinehjemmeværnet får overdraget nye fartøjer
De nye fartøjer vil løfte det samlede maritime beredskab, sagde chefen for Søværnskommandoen, kontreadmiral Torben Mikkelsen, da han navngav MHV 11, ’Strynø’. Han udtrykte samtidig stor respekt for den frivillige indsats, de frivillige flotiller leverer hele året rundt.
Fartøjerne blev overleveret af direktøren for Forsvarsministeriets Materiel- og indkøbsstyrelse, generalløjtnant, Flemming Lentfer, og skal testes som en del af forsvarsforliget. Testen skal afklare, om man på sigt også skal satse på mindre, hurtige skibstyper i Marinehjemmeværnet.
- Projektet kan komme til at vise os nye måder at operere på og nye muligheder for at støtte såvel Søværnet som øvrige myndigheder og andre aktører på havet, som Marinehjemmeværnet støtter. Det er min klare overbevisning, at de nye fartøjer kan gøre Marinehjemmeværnet endnu mere relevant og interessant for vores mange samarbejdspartnere, sagde chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly, da han navngav fartøjet MHV 12, ’Rønø’.
Testes af frivillige
De nye fartøjer skal over de næste to år testes af frivillige besætninger i flotillerne ved Nyborg, Hundested og Vejle/Horsens. Fartøjerne vil først og fremmest blive testet for deres evne til at løse samme opgaver, som Marinehjemmeværnets 30 grå fartøjer allerede løser, og Søværnet skal kunne bruge dem i den operative opgaveløsning.
Interessen for projektet har været stor blandt de frivillige i Marinehjemmeværnet. 16 ud af Marinehjemmeværnets 31 sejlende flotiller (underafdelinger) har budt ind på at teste MIF-M.
Torben Lund Larsen, som er chef for flotille 242 Østfyn ved Nyborg, ser frem til at prøve kræfter med det nye fartøj MHV 11, ’Strynø’.
- Vi er rigtig spændte på at få det nye fartøj i flotillen og afprøve, hvad det kan. Når vi skal lave farvandsovervågning, kan vi nu følge med de skibe, vi overvåger pga. den højere fart på vores nye fartøj. Vi glæder os også til at se, hvad det kan på politi- og toldsejladser. Det er nogle af de ting, vi skal hjem og teste i flotillen, siger han.
Fakta
- Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse har købt de tre fartøjer af det statslige lodseri, Danpilot og har sørget for, at de er klar til brug i Marinehjemmeværnet.
- Formålet med at købe lodsfartøjerne er, at de kan bruges uden den store tilpasning. De har fået nyt navigations- og kommunikationsudstyr, der er monteret et nyt søgelænder og en affutage til montering af let maskingevær, og så er de blevet malet grå. Fartøjerne har en topfart på 21 knob og er udstyret med bl.a. radar, elektronisk søkort, ekkolod og to redningsflåder.