23948sdkhjf

Fjerde generation på spring mod Ørskov-værftet

Christina Ørskov repræsenterer i dag Ørskov-familiens tredje generation, og næste generation begynder så småt at stå klar i kulissen

– Jeg havde egentligt ikke set mig selv i branchen. Hverken min bror eller jeg blev presset til at skulle blive en del af værftet, men vi kunne ikke undgå at blive sporet ind på det, da værftet jo helt naturligt fyldte meget i vores barndomshjem. Vi fik begge fritidsjob på værftet, og Jeppes interesse blev hurtigt vakt ved at gå sammen med folkene og lære om tingene fra bunden af, fortæller Christina Ørskov, direktør og ejer af Orskov Yard i Frederikshavn.

Læs mere: Orskov Yard blev skabt i opgangstider

Christina Ørskov fejrede for nylig sin 50-års fødselsdag, og sidste år rundede Ørskov-familien 60 år med værftsdrift i Frederikshavn. Det var farfaren Arne Ørskov Christensen, som etablerede Ørskov Christensens Stålskibsværft i 1958, hovesaglig som et nybygningsværft.

I 1972 videreførte faren Niels Ørskov værftet frem til 2003, hvor prispresset fra de asiatiske nybygningsværfter blev for stort.

Derfor blev det nuværende Orskov Yard, målrettet skibsreparationer, grundlagt af værfts-familiens tredje generation, det vil sige med Christina Ørskovs bror, Jeppe Ørskov, i front som adm. direktør og af hende selv som bestyrelsesformand. Jeppe Ørskov døde dog kun 50 år gammel efter længere tids sygdom i 2015.

Signal om kontinuitet

– Vores far havde trukket sig tilbage, da vi etablerede reparationsværftet i 2003, og var siden også flyttet til Spanien. Men da Jeppe blev syg i 2014, vendte han tilbage til Danmark og gik ind i organisationen, som om han stort set ikke havde været væk. Og jeg må sige, at alle i organisationen gjorde en fantastisk indsats i den svære periode fra, at Jeppe blev syg, og senere dør, til Lars trådte ind, forklarer Christina Ørskov.

Lars Fischer blev i 2015 ansat som direktør med teknisk og kommercielt ansvar, sidestillet med Christina Ørskov. Fra 1. marts i år blev han adm. direktør, mens Christina Ørskov fortsatte som direktør og direktionsmedlem.

Niels Ørskov, der i dag er 76 år, blev formelt bestyrelsesformand, da han vendte tilbage til værftet i 2014 – en post, han indtil videre fortsætter på, men som på sigt skal overtages af Christina Ørskov.

– Vi erkendte hurtigt, at det var vigtigt for kunder og leverandører, at der er en fra familien med ved roret. Det er et signal om kontinuitet, da en stor del af vores relationer ud i branchen jo går mange år tilbage i tiden. Men vi er samtidigt også helt tydelige i forhold til arbejdsdelingen mellem Lars og jeg.

– Det er Lars, der med baggrunden som skibsingeniør, er specialisten i forhold til skibsreparationer. Så det er ham, kunderne kan læne sig op ad, og det er ham, der står for det kommercielle med tilbudsgivning og som sparer med vores projektledere, forklarer Christina Ørskov.

Brænder for Nordjylland

De er til gengæld fælles om de interne processer, og så er det Christina Ørskov, der udad til går forrest, når det handler om andet end markedet og de kommercielle kunderelationer. Noget, der bl.a. sker med udgangspunkt i en række bestyrelsesposter, hvor de fleste er i organisationer, der har med det nordjyske erhvervsliv at gøre.

– Jeg er helt overbevist om, at vi som erhvervsliv i Nordjylland bliver stærkere af at stå sammen. Derfor brænder jeg for, som repræsentant for en af de store virksomheder heroppe, at gøre en indsats på det område. En af de udfordringer, vi er fælles om – og som vi også kun kan håndtere i fællesskab, er adgangen til kvalificeret arbejdskraft, understreger Christina Ørskov, og fortsætter:

– Selvom Frederikshavn, Hirtshals og Skagen er meget maritime byer, hvor man ikke kan undgå at se skibe og folk, der arbejder med dem, så ser unge mennesker ikke nødvendigvis den vej. Men når vi inviterer folkeskolelever ind på værftet, bliver de imponeret over skibenes og dokkernes størrelse. Og vi benytter lejligheden til at fortælle, at der findes en mindst fireårig uddannelse med gode jobmuligheder, hvor hoved og hænder er lige vigtige.

Erhvervssamarbejdet i Nordjylland, som Christina Ørskov sidder i maskinrummet af, betyder bl.a. at lærlinge inden for metalfagene kan komme på rundtur mellem regionens fire værfter; Orskov Yard, Karstensens Skibsværft i Skagen, Jobi Værft i Strandby og Hirtshals Yard.

Fjerde generation

Orskov Yard har en intern målsætning om, at 10 pct. af arbejdsstyrken inden for metalområdet på værftet, skal bestå af lærlinge. Konkret betyder det, at værftet i øjeblikket har 22 lærlinge ansat.

Christina Ørskov selv er uddannet advokatsekretær, mens broren Jeppe Ørskov blev uddannet som skibsingeniør. Dermed var det ham, der formelt blev kørt i stilling til at tage over efter den ligeledes skibsingeniøruddannede far.

Det var først da deres mor døde i 1991, at Christina Ørskov for alvor vendte blikket mod familievirksomheden, hvor hun overtog moderens bestyrelsespost.

Senere i halvfemserne startede hun med at arbejde i administrationen på det daværende Ørskov Christensens Stålskibsværft. Det vil sige i de sidste vanskelige år frem mod, at Ørskov Christensens Stålskibsværft, som et af de sidste store danske nybygningsværfter, måtte kaste håndklædet i ringen.

Christina Ørskov er i dag den eneste repræsentant for værtsfamiliens tredje generation. I fjerde generation har hun selv to sønner, og på brorens side er der en datter og en søn.

– Jeppes søn er 21 år og vil gerne ind i shipping – og min niece er lige startet på gymnasiet. Min ældste søn er i gang med at tage sin kandidat på CBS, og er meget interesseret i værftet. Min yngste søn er lige startet på maskinmesterskolen, som jo også peger i den maritime retning – og alle tre drenge har sommerferiejobs på værftet.

– Så nu må vi se. Men én ting er i alt fald sikkert, og det er, at de ligesom Jeppe og jeg, har fået familievirksomheden med i hjertet, understreger Christina Ørskov.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094