Medie: Russere overførte millioner til Dan-Bunkerings ejerselskab
Endnu et firma ejet af oliemilliardæren Torben Østergaard-Nielsen viser sig nu at have fået millionbetalinger fra selskabet Maritime, som har haft ansvar for at forsyne russiske kampfly i Syrien med jetbrændstof.
Det skriver DR.
Det drejer sig om Middelfart-virksomheden Bunker Holding, som er ejerselskab til Dan-Bunkering og har Torben Østergaard-Nielsen som ene-ejer og bestyrelsesformand.
Dan-Bunkering efterforskes af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) for, om virksomheden har leveret jetbrændstof til brug i Syrien i strid med EU-sanktioner.
En tak længere op
De nye oplysninger gør sagen mere alvorlig. Det vurderer Jakob Dedenroth Bernhoft, der er erhvervsjuridisk ekspert og direktør i rådgivningsvirksomheden Revisorjura.
- Nu er det ikke bare et selskab i koncernen, som er involveret – nu er det pludselig to selskaber. Det går fra et datterselskab op til et moderselskab. Det rykker en tak længere op, og det mener jeg i sig selv gør det mere alvorligt, siger han til DR.
De tre transaktioner til samlet 29 mio. kroner fremgår af en redegørelse fra Søik – kendt som Bagmandspolitiet – som blev oversendt til Folketinget i sidste uge. I redegørelsen står ejerselskabet omtalt som ”Dan-Bunkering Holding”, men Søik bekræfter over for DR, at der er tale om Bunker Holding.
Redegørelsen omtaler en indberetning, som Danske Bank har sendt til Erhvervsstyrelsen i august 2018 på mistanke om brud på EU’s sanktioner. Erhvervsstyrelsen administrerer EU’s sanktioner, der forbyder eksport, overførsel, salg og levering af jetbrændstof til brug i Syrien.
Spørgsmålet er hvad han vidste
I den fortrolige indberetning, som DR har set, oplyser banken, at den har gennemgået både Dan-Bunkering og moderselskabet Bunker Holdings konti. I alt har banken fundet 42 transaktioner fra Maritime til de to danske virksomheder til en samlet værdi af ca. 342 mio. kroner. 39 betalinger er tikket ind på Dan-Bunkerings konto, mens tre betalinger altså er gået til Bunker Holding.
- Så sidder der jo en bestyrelse i moderselskabet, som på en eller anden måde må stå til ansvar for det her. Her er det jo holdingselskabet, som modtager betalingen. Og fordi ejeren (Torben Østergaard-Nielsen, red.) er bestyrelsesformand i moderselskabet, så er spørgsmålet, hvad han vidste, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.
Bunker Holding er verdens næststørste leverandør af brændstof til skibe og har kontorer i 31 lande. I sidste regnskabsår omsatte Bunker Holding for over 70 mia. kroner, og det gør den til en af Danmarks allerstørste virksomheder målt på omsætning.
Vil ikke kommentere
De nye oplysninger kommer efter, at DR tidligere har afsløret, at datterselskabet Dan-Bunkering – ifølge amerikanske retsdokumenter og fortrolige oplysninger hos myndighederne – er blevet betalt af Maritime for at levere jetbrændstof til russiske tankskibe, der har sejlet det videre til Syrien.
Det er sket i en periode, hvor russiske kampfly bombede massivt til fordel for Syriens præsident Bashar al-Assad. Maritime har ifølge Ruslands udenrigsministerium stået for at skaffe brændstof til de russiske kampfly i Syrien.
Dan-Bunkerings og Bunker Holdings advokat ønsker at ikke at kommentere de nye oplysninger.
- Dan-Bunkering finder det mest naturligt at fortsætte dialogen om denne sag direkte med myndighederne, hvorfor Dan-Bunkering ikke ønsker at kommentere på de spørgsmål, som rejses af medierne, herunder din e-mail nedenfor, skriver advokaten i en mail.
Advokaten fortæller desuden, at Dan-Bunkering ikke kan udtale sig om konkrete kundeforhold.
- Jeg kan dog oplyse, at det fastholdes, at Dan-Bunkering ikke har handlet i strid med gældende sanktioner, lyder det i mailen til DR.
Hverken Bunker Holding eller Dan-Bunkering er tiltalt for brud på EU’s sanktioner. Søik ønsker ikke at oplyse, om virksomhederne er sigtede i sagen.
Læs mere: USA advarede Danmark om Dan-Bunkering: Men jetbrændstofleverancer fortsatte