23948sdkhjf

Nye sensorer skal dokumentere skibes svovludledning

Danske rederier og udstyrsproducenter går sammen om at udvikle ny røggassensor, som på det enkelte skib kan dokumentere, at skibene overholder nye internationale svovlgrænser

Et stort spørgsmål bliver mere og mere presserende, desto nærmere vi kommer indgangen til 2020.

For selvom det i lang tid har stået klart, at den globale handelsflåde på samtlige verdenshave fra den 1. januar næste år skal efterleve IMO's strengere krav til udledningen af svovl, står det uklart, hvordan man kommer snyd til livs. 

Derfor vil Teknologisk Institut, danske rederier og en række maritime udstyrsproducenter nu gå sammen om at udvikle nye røggassensorer til måling af svovludledningen på de enkelte skibe. De nuværende sensorløsninger til at måle svovludledning er nemlig ofte komplekse og dyre, lyder det fra Teknologisk Institut.

- Der er uden tvivl nogle rigtig gode sensorløsninger på markedet i dag, men det er også løsninger, som ofte kan mere, end der bliver efterspurgt fra rederierne. Gennem en ny tilgang til det tekniske koncept vil vi derfor i afdække potentialet for en alternativ og mere kosteffektiv løsning, siger projektleder Morten Køcks Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Skal sikre fair konkurrence

I dag er det frivilligt for rederne med kontinuerlige svovlmålinger ombord på skibene, medmindre der benyttes røggasrensning i form af scrubberteknologi, hvor svovlen ved hjælp af tilført vand bliver vasket ud af røgen. Men det kan på sigt blive obligatorisk.

Tæt på land findes der andre løsninger til at identificere skibe, som snyder på vægten og benytter brændstof med for højt svovlindhold. Det kan være droneløsninger og fastmonterede sensorer på fx Storebæltsbroen.

- Fra DFDS’s side ser vi gerne at en svovlsensor bliver obligatorisk ombord på alle skibe for at sikre lige konkurrencevilkår blandt rederierne. Samtidig ser vi også et behov for en billigere og mere simpel teknologi end de nuværende løsninger, som findes på markedet, siger Allan Grodin fra DFDS, som er en af nøglepartnerne i projektet.

Læs også: Ny svovlsniffer skal ikke være bedre end god nok

Afprøver forskellige løsninger

Lige nu afprøver konsortiet forskellige kombinationer af sensorer og komponenter i laboratoriet på Teknologisk Institut. Herefter testes en tidlig version af sensoren ombord på et DFDS skib for at opnå driftserfaring.

Udgangspunktet for det tekniske koncept er at benytte simple og kosteffektive, men velafprøvede sensorer fra tilsvarende miljøer. Der bliver arbejdet med at fortynde en delmængde af røggassen før måling i den udstrækning, det er nødvendigt.

- I første omgang er målet, at den udviklede teknologi skal være et frivilligt redskab, som rederierne kan bruge til at vise, at de overholder de svovlkrav, de er underlagt. Ude på åbent hav er det svært at forestille sig andre løsninger, som vil fungere, end en fastmonteret sensor på skibene, og vi vil således også i projektet være i tæt dialog med relevante myndigheder i forhold til, hvordan kontinuerte data fra skibene fx kan bruges til en mere målrettet udvælgelse af skibe til yderligere inspektion, siger Morten Køcks.

Projektet forløber fra primo 2019 til ultimo 2020 og er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, DFDS, MOL Nordic Tankers, Danske Maritime, Danske Rederier, C.I.-Aqua og ME Production.

Projektet er medfinansieret af Miljøstyrelsen under MUDP-støtteordningen (2018).

Læs også: Mærsk-boss om scrubber: ”Det ligner en supergod forretning”

Artiklen er en del af temaet IMO 2020-svovlregler.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.13