Scandlines installerer Norsepowers rotorsejl på hybridfærge
Scandlines har underskrevet en aftale med Norsepower Oy Ltd, en førende cleantech- og ingeniørvirksomhed samt pioner inden for moderne vindkraftteknologi, om installation af rotorsejl om bord på hybridfærgen ’Copenhagen’.
Det oplyser rederiet i en netop udsendt pressemeddelelse.
’Copenhagen’, som betjener Scandlines’ rute fra Gedser til Rostock i Tyskland, er blandt verdens største hybridfærger, der kombinerer traditionel dieseldrift med elektrisk batteridrift. Siden 2013 har Scandlines investeret mere end 2,3 mia. kr. i at bygge og ombygge konventionelle færger til hybridfærger.
Ved at installere et rotorsejl kan rederiet reducere hybridfærgens CO2-udledning yderligere.
Moderniseret udgave
Norsepowers rotorsejlløsning er en moderniseret udgave af Flettner rotoren – en roterende cylinder, som ved hjælp af Magnus-effekten bidrager til at drive skibet fremad. Rotorsejlet er den første maritime vindteknologi, der har vist sig at være konkurrencedygtig på kommercielle vilkår. Når rotorsejlet er i brug, kan motorkraften reduceres, hvilket nedsætter CO2- og partikeludledningen.
Ruten mellem Gedser i nord og Rostock i syd er næsten vinkelret på den fremherskende vind fra vest, og det giver Scandlines gunstige forhold til at bruge rotorsejl.
Forberedelserne til ombygningen vil finde sted i november 2019, mens installationen af selve rotorsejlet er planlagt til andet kvartal 2020. ’Copenhagen’ vil blive udstyret med et stort Norsepower rotorsejl, der er 30 meter højt og 5 meter i diameter.
Hilses velkommen fra grøn side
- Ved at installere et rotorsejl kan vi reducere CO2-udledningen på Gedser-Rostock ruten med fire til fem procent, siger Scandlines’ CEO Søren Poulsgaard Jensen.
Den tyske miljøorganisation NABU glæder sig over Scandlines’ beslutning om at investere i yderligere reduktion af CO2-udslip:
- NABU hilser Scandlines’ forskellige skridt mod bæredygtig skibsfart velkommen. Ved at sætte rotorsejl på en hybridfærge sætter virksomheden nye standarder for at integrere forskellige tekniske løsninger, der nedsætter luftforurenende udslip. For at leve op til de klimamål, der blev sat i Paris-aftalen, er det nødvendigt, at også andre rederier tager et ansvar, siger Malte Siegert, NABU’s Head of Environmental Policy.
I en kommentar til aftalen siger Norsepowers CEO, Tuomas Riski:
- Som en førende cleantech-virksomhed er vi stolte over samarbejdet med Scandlines på vejen mod nye tider, hvor vindkraft indgår som drivkraft i den maritime verden og dermed understøtter rederiernes omstilling til en bæredygtig fremtid.
Læs også: Tvivl om Viking Lines fortsatte brug af rotorsejl
Læs også: Muligt gennembrud for rotorsejl