Søfolk føler sig mere isolerede
En følelse af isolation, øget arbejdspres og manglende forståelse fra kontoret til lands. Det er blandt årsagerne til, at barometeret for trivsel til søs er udsat for et højtryk for tiden.
Det viser i hvert fald den seneste opgørelse over trivsel til søs, som organisationen Mission to Seafares har lavet. Opgørelsen er lavet på baggrund af mere end 2000 besvarelser, som søfolk har udfyldt på websiden happyatsea.org. Her kan respondenterne bedømme ti forskellige trivselsparametre på en skala fra et til ti, hvor ti er bedst.
Det resulterer i en kvartalsmæssig opgørelse, og i den seneste af slagsen er den overordnede trivsel gået tilbage til 6,27 point fra 6,31 point.
- Vi har modtaget overbevisende og fascinerede indsigter, ligesom vi har fået dybtfølte opfordringer og frustrerede holdninger fra den globale flåde, skriver Mission to Seafares i sin konklusion.
Ikke tid til wellness
De gode nyheder først. Adspurgt om, hvordan det står til med den generelle følelse af lykke til søs, er der tale om en stigning til 6,21 point fra 6,03 point. Tallet dækker dog over tilsagn om, at en øget fokus på "wellness" ombord på skibene ikke hjælper meget, når det i virkeligheden handler om, at arbejdspresset ikke levner tid til wellness.
Også i forhold til muligheden for at holde sig sund og i god fysisk form ombord er der stigende tilfredshed at spore. Stigningen kommer som en overraskelse for Mission to Seafares, eftersom der igennem længere tid har været faldende tilfredshed på området. Igen er arbejdsbyrden en hindring.
- Det lader til, at der er få svar fra søfolk, der både har gode træningsfaciliteter og tid til at bruge dem. Det er en skam, for dem, der formår at træne, har en tendens til at angive højere trivsel over hele linjen, fremgår det af opgørelsen.
Endelig er der øget tilfredshed med muligheden for at være i kontakt med sin familie, imens man er til søs. Ifølge organisationen hænger det sammen med, at internetadgangen er under bedring på mange skibe.
Højt arbejdspres
Og så til de dårlige nyheder. Arbejdspresset, hvor karakteren i den seneste opgørelse er faldet til 5,73 fra 5,99, er genstand for en af de laveste karakterer. Blandt kommentarerne i besvarelserne er nævnt eksempler på meget papirarbejde og et ringe samarbejde med kontoret til lands, der "dumper" opgaver på besætningen. Dertil kommer kritik af det antal timer, der er tilgængelige til reel hvile.
- Selv når søfolkene ikke har pligter, er det ikke nogen garanti for, at de har mulighed for at hvile, skriver Mission to Seafarers.
Spørgsmålet om, hvorvidt den søfarende er glad for interaktionen med de andre ombord, har tidligere fået høje karakterer. Det er også tilfældet i den seneste opgørelse, hvor punktet scorer 6,85 point. Der er dog et fald fra 6,95 point i den forrige opgørelse. Nogle melder om øgede spændinger ombord, enkelte om vold, og flere af de kvindelige respondenter om seksuel chikane. Og så går isolation igen som begrundelse i flere besvarelser.
- Der er besætningsmedlemmer, der føler sig afsides, uden berøring med resten og meget ensomme, og for hvem internettet er det eneste lyspunkt, skriver organisationen og peger på, at nogle måske vil mene, at det kun forstærker følelsen af ensomhed at søge mod sin kabine.
Langang er død
Det er dog ikke sådan, søfolkene ser på sagen, skriver Mission to Seafarers. De ser i stedet fornemmelsen af isolation som et udtryk for, at der mangler folk, der mangler tid, og at arbejdspresset er stort. Og at der derfor ikke er tid og rum til, at sociale bånd kan udvikles.
Endelig får mulighederne for landgang hårde ord med på vejen fra søfolkene.
- Landgang er død. Aldrig vil den blive set igen, skriver en af respondenterne bag opgørelsen.
Den fulde opgørelse er tilgængelig her. Mission to Seafarers opfordrer desuden alle besætningsmedlemmer til at give deres syn på trivsel tilkende på happyatsea.org hver gang, de er på søen.
Læs også: DFDS investerer i trivsel på Oslo-bådene