23948sdkhjf

Dansk skib kan blive sendt mod Iran

V og DF mener, at Danmark skal sende militærskib til Hormuzstrædet. Ifølge direktør i efterretningsanalysefirma giver det god mening med dansk hjælp i området.
Danmark kan blive en del af en europæisk flådestyrke, der skal beskytte skibstrafikken i Hormuzstrædet ud for Iran.

De seneste måneder har der flere gange været uro omkring skibstrafikken i strædet, der forbinder Den Persiske Golf og Omanbugten.

Fredag opbragte Iran olieskibet "Stena Impero", der er svenskejet, men indregistreret i London.

Det har fået den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, til at annoncere planer om en flådemission, der skal medvirke til sikkerhed for skibe i området.

Udenrigsministeriet oplyste tirsdag, at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) mandag aften diskuterede forslaget med Jeremy Hunt.

Det vil da også give god mening, hvis Danmark tilslutter sig den britiske mission og sender et krigsskib.

Det vurderer Hans Tino Hansen, der er administrerende direktør i efterretningsanalysefirmaet Risk Intelligence. Firmaet rådgiver danske og udenlandske rederier om sikkerheden i konfliktområder.

Og der er ifølge ham flere grunde til, at det er en god idé.

Danmark er verdens femtestørste skibsfartsnation og har en strategisk interesse i strædet og skibsfarten samt den handel, der går gennem Hormuzstrædet.

- Det har ikke noget at gøre med, at vi skal i krig med Iran, men at vi har en strategisk interesse i at beskytte skibsfarten og ikke kun den danske, siger han.

Ifølge ham har Danmark relativ stor erfaring med at sende skibe ud til missioner i verden.

Han nævner blandt andet, at Danmark bidrog til at beskytte FN's fødevareprogram (WFP) ved Afrikas Horn i 2008 og flere år frem.

På Christiansborg mener Dansk Folkeparti, at man skal støtte en europæisk styrke. Og Venstres folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen, der før valget var udenrigsordfører, mener, at Danmark straks skal tilslutte sig det britiske forslag.

- Lige nu er problemet, at skibstrafikken bliver truet. Det kan få vidtrækkende konsekvenser for danske arbejdspladser og økonomi, hvis vi ikke gør noget. Derfor skal vi sige ja til forslaget, mener han.

Hans Tino Hansen håber, at Danmark vil gå med, og han forklarer, at Danmark har det, der er brug for.

- Vi har skibe med stor udholdenhed, der kan operere længe, og vi har skibe med egen helikopter. Det nytter ikke noget at sende skibe derned, der ikke har en helikopter, siger han.

En helikopter kan hurtigt rykke ud og beskytte udsatte skibe.

I området er der både konflikten mellem Storbritannien og Iran om "Stena Impero" samt en tilspidset situation mellem USA og Iran, ligesom sikkerhedssituationen også er præget af regionale spændinger.

USA er også ude efter hjælp. Over for Information vurderer forskere, at hvis ikke allerede Danmark har fået en anmodning fra USA om militær hjælp, så kommer den.

Holland og Norge har bekræftet at have modtaget en officiel amerikansk anmodning.

Der vil dog være forskel på at indgå i en amerikansk operation og en britisk, vurderer Hans Tino Hansen.

- Det er interessant, det som briterne tilbyder med en europæisk-ledet mission, der ikke er direkte knyttet til den amerikansk-irakiske konflikt, siger han.

- Det bliver mere klart, hvilket mandat man har, og hvem man opererer med.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093