23948sdkhjf

Analytiker om angreb på skibe: Kan være led i Yemen-uro

Angreb på to tankskibe i Omanbugten er formentlig udført af oprørere i Yemen, vurderer militæranalytiker

Det er – ifølge den amerikanske regerings vurdering – Iran, der står bag de angreb, der torsdag ramte to tankskibe i Oman-bugten.

Militæranalytiker Johannes Riber Nordby fra Forsvarsakademiet vurderer da også, at Iran kan have spillet en rolle i angrebene – men i så fald er det dog en mere indirekte og støttende rolle.

Johannes Riber Nordbys bud er, at angrebene er udført af houthi-oprørere i det borgerkrigsramte Yemen, der ligger på den arabiske halvø. Houthi-oprørerne er vel at mærke støttet af Iran.

- Jeg tror ikke på, at Iran har gjort det her direkte. Så hvis iranerne har en finger med i spillet, tror jeg nærmere, det handler om, at de har fået nogle af de houthi-oprørere, der er i Yemen, til at gøre arbejdet for sig, siger han og fortsætter:

- Fordi den måde, det er foregået på, svarer til den måde, som oprørerne har udført lignende angreb på de sidste to-tre år, siger han.

Læs også: USA: Her er beviset for Irans deltagelse i tank-angreb

Skader forhold

Råolietankskibet 'Front Altair', der er ejet af norske Frontline, blev i går morges ramt af tre eksplosioner og stod siden i flammer. Det andet skib, kemikalietankeren 'Kokuka Courageous', er ejet af selskabet Bernhard Schulte og fik skader på skroget.

- Det er klart, at det er en videreudvikling af det dårlige forhold, der er mellem Iran og USA. Egentlig kan amerikanerne ikke gøre ret meget ved det – andet end at vi måske vil se, at de vil iværksætte nogle flere flådeoperationer i Oman-bugten, siger Johannes Riber Nordby.

For at forklare, hvorfor det er muligt, at Iran er indblandet i angrebene på de to tankskibe, henviser han blandt andet til Yemen.

- Det handler om at straffe emiraterne og sauderne, som er de to lande, der er allermest aktive i Yemen mod houthierne i borgerkrigen. Tidligere har houthierne gået efter emiratiske og saudiske skibe. Det kan være, iranerne støtter det indirekte – det kan man sagtens forestille sig, siger Johannes Riber Nordby.

USA på modstanderes hold

Mens Iran spiller en rolle i borgerkrigen i Yemen ved at støtte houthi-oprørerne, har USA på den anden side støttet den saudisk-ledede koalition, som kæmper mod houthierne.

Forholdet mellem USA og Iran har været særligt spændt, siden præsident Donald Trump i maj sidste år trak USA ud af atomaftalen med Iran og genindførte tidligere sanktioner mod landet.

Atomaftalen blev indgået under præsident Barack Obama.

Hændelserne i Oman-bugten øger dog ikke kun spændingerne mellem Iran og USA. Skibsfarten i området vil formentlig kræve mere beskyttelse fra lande som USA, Storbritannien og Frankrig, forklarer Johannes Riber Nordby.

- Det er en industri, der er ret ømtålelig i den type sager, siger han. 

Læs også: Iran afviser beskyldninger om skibsangreb i Omanbugten

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095