23948sdkhjf

Danske Bank har politianmeldt Dan-Bunkering i sag om krigsbrændstof

To år i træk er Dan-Bunkering politianmeldt for muligt brud på EU’s Syrien-sanktioner, skriver DR

Danmarks største pengeinstitut – Danske Bank – politianmeldte i august 2018 det danske bunkerfirma Dan-Bunkering for muligt brud på EU’s Syrien-sanktioner. Det viser oplysninger, DR har fået adgang til.

Banken anmeldte sin kunde, fordi den mistænkte bunkerfirmaet for overtrædelse af EU’s jetbrændstof-forbud, som forbyder europæiske virksomheder at sælge, eksportere, overføre eller levere jetbrændstof til Syrien eller til anvendelse i Syrien.

Indberetningen blev sendt til både Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – også kendt som Bagmandspolitiet - og Erhvervsstyrelsen.

Dermed er virksomheden med hovedsæde i Middelfart blevet politianmeldt for muligt sanktionsbrud to år i træk.

Gav indberetning videre

Som DR tidligere har fortalt, anmeldte Erhvervsstyrelsen selv Dan-Bunkering til bagmandspolitiet i februar 2017. Sagen handler om leverancer af mindst 30.000 ton jetbrændstof til russiske kampfly i Syrien.

I en skriftlig kommentar til DR fortæller Erhvervsstyrelsen, at de sendte bankens indberetning om Dan-Bunkering videre:

- Styrelsen kommenterer ikke på konkrete sager. Af aktindsigt sendt til DR fremgår det, at styrelsen modtog en indberetning fra et pengeinstitut den 20. august 2018. I starten af september 2018 videreformidlede styrelsen denne indberetning til Fyns Politi og til Finanstilsynet.

Sagen om, hvorvidt Dan-Bunkering har brudt EU's sanktioner mod Syrien, bliver i øjeblikket efterforsket af Fyns Politi.

SØIK, der også modtog anmeldelsen direkte fra banken, ønsker ikke at oplyse, hvad de foretog sig på baggrund af bankens anmeldelse eller i øvrigt kommentere oplysningerne. SØIK henviser til, at de er ved at udarbejde en redegørelse om sagen til justitsministeren.

Dan-Bunkering er tavs

Dansk Banks pressechef, Kenni Leth, skriver i en mail til DR, at banken foretager løbende overvågning af sine kunders transaktioner for at sikre, at de overholder loven og sanktioner.

- Hvis vi opdager mistænkelige forhold eller potentielle brud på gældende lovgivning, indberetter vi dette til de relevante myndigheder. Vi kan ikke kommentere yderligere på den konkrete sag, skriver Kenni Leth.

DR har spurgt Danske Bank, om banken stadig har Dan-Bunkering som kunde, men det kan banken på grund af fortrolighed om kundeforhold ikke svare på.

DR ville gerne have haft Dan-Bunkerings kommentar til, at deres egen bank i august politianmeldte dem for muligt brud på EU’s jetbrændstof-forbud.
Men bunkerfirmaet har ikke besvaret DR’s spørgsmål. Dan-Bunkering har tidligere afvist over for DR, at de har overtrådt EU’s Syrien-sanktioner, og virksomheden er hverken sigtet eller tiltalt i sagen.

Afviser kendskab til Syrien

Ifølge DR’s oplysninger har Dan-Bunkering blandt andet fået betaling for at overføre jetbrændstof til russiske tankskibe, som derefter har sejlet det til en regimekontrolleret havn i Syrien. Overførslerne skete på åbent hav i Middelhavet, og betalingerne kom fra en kunde, som repræsenterede russisk militær.

Dan-Bunkering har erkendt at have leveret brændstof til de russiske tankskibe, men i en mail til DR har virksomhedens advokat skrevet, at ingen af Dan-Bunkerings leveringsdokumenter havde angivet Syrien som ende-destination.

Virksomheden ønsker ikke at oplyse til DR, hvilke leveringsdokumenter de henviser til, eller hvilke destinationer der stod på dokumenterne.

Brud på EU’s sanktioner kan straffes med op til fire års fængsel.

Læs også: Medie: Dan-Bunkering solgte til russisk stråmandsselskab

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078