Politiet har haft Dan-Bunkering-sag i over to år
Sagen om Dan-Bunkerings mulige salg af jetfuel til russiske bombefly har ligget på politiets bord i mere end to år.
Det skriver DR på baggrund en aktindsigt og oplysninger fra anonyme kilder.
Det var Erhvervsstyrelsen, som i sin tid anmeldte sagen til Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), tidligere kendt som bagmandspolitiet. Nu ligger sagen dog hos Fyns Politi,
- Vi er i gang med at undersøge sagen. Den er meget kompleks, siger politiinspektør Johnny Schou, der leder Fyns Politis Efterforskningscenter, til DR.
Politiinspektøren ønsker ikke at oplyse, hvornår anmeldelsen er indgået eller give yderligere oplysninger.
Dan-Bunkering er ifølge DR's oplysninger indblandet i en sag om leverancer af mindst 30.000 ton jetbrændstof for over 100 mio. kroner til det borgerkrigsramte Syrien i 2016 og 2017. Noget, som ifølge flere eksperter er i strid med EU's sanktioner.
DR har kortlagt sagen ved at sammenholde amerikanske retsdokumenter med fortrolige oplysninger hos danske myndigheder og centrale kilder.
Jetbrændstoffet blev ifølge oplysningerne bestilt af et russisk firma, som repræsenterer det russiske militær, og leveret til russiske tankskibe, som derefter sejlede det til Syrien. Ruslands udenrigsministerium har udtalt, at det russiske firma har leveret jetbrændstof til russiske kampfly Syrien.
Afviser delvist
Dan-Bunkering er en del af Bunker Holding under koncernen United Shipping & Trading Company (USTC). Bunker Holding har i en mail til DR 1. april 2019 skrevet, at:
- Dan-Bunkering ikke [er] genstand for juridiske undersøgelser hverken i Danmark eller i andre lande.
DR har foreholdt Dan-Bunkering, at Fyns Politi selv oplyser, at de har modtaget en anmeldelse og undersøger sagen. Til det har virksomhedens advokat svaret, at:
- Dan-Bunkering ikke er sigtet i nogle af de forhold, som [DR] omtaler, og det er derfor vanskeligt at forestille sig, at der skulle versere en sag hos politiet.
I en mail sendt den 10. april 2019 til DR afviser virksomhedens advokat Peter Appel fra firmaet Gorissen Federspiel, at Dan-Bunkering har handlet i strid med EU’s regler. Han skriver, at Dan-Bunkering aldrig har leveret jetbrændstof til Syrien eller til en kunde, der er omfattet af EU’s sanktionsregler:
”Det kan således oplyses,
- at Dan-Bunkering aldrig har leveret brændstof til Syrien.
- at Dan-Bunkering ikke har handlet i strid med EU-reglerne.
- at Dan-Bunkering ikke har leveret brændstof til en kunde, der er omfattet af EU’s sanktionsregler."
Dan-Bunkering har trods gentagne forespørgsler gennem flere uger ikke svaret på DR’s spørgsmål om, hvorvidt virksomheden har været involveret i leverancer af jetbrændstof, der er anvendt i Syrien og fragtet til landet via overførsler til russiske tankskibe.
Politikere vil til bunds
De amerikanske retsdokumenter omhandler overtrædelse af USA's økonomiske sanktioner mod Syrien. Tre syrere og fem russere er anklaget i sagen i USA, herunder flere ansatte hos Dan-Bunkerings russiske forretningspartner. Dan-Bunkering er hverken sigtet eller tiltalt i USA eller Danmark.
Det har fået en række af Folketingets retsordførere op af stolen med intentioner om at komme til bunds i sagen, at sagen har ligget hos politiet i mere end to år og nu er havnet hos Fyns Politi.
- Hvis det er så teknisk kompliceret en sag, en international sag, så er det klart, at så er der andre, der må tage over. De rette politimyndigheder må overtage den sag og gå i dybden med den, siger Naser Khader.
Læs også: Medie: Dan-Bunkering har solgt brændstof til russiske jagerfly