Så meget tjente Mærsk-familien i 2018
Der var lave containerrater og dyrt bunker i A.P. Møller-Mærsk. Der var bøvl med hvidvasksager i Danske Bank. Og alligevel kom Mærsk-familiens holdingselskab, A.P. Møller Holding, ud af 2018 med et plus på 10,9 mia. kroner.
Det fremgår af den nyligt offentliggjorte årsrapport.
Dermed er der tale om holdingselskabets bedste resultat siden 2014, hvor 11,8 mia. kroner endte i kisten. Men selvom 2018-resultatet er en klar forbedring fra overskuddet på 1,4 mia. kroner i 2017, lever det ikke helt op til forventningerne.
Det skyldes primært de ovenstående udfordringer med containerforretningen, som A.P. Møller Holding ejer 41,51 pct. af, og at overskuddet fra ejerskabet på 21,26 pct. i Danske Bank blev væsentligt lavere end forventet. En stor del af overskuddet i holding-selskabet har da også sin oprindelse i salget af Maersk Oil til franske Total.
Udfordingerne i Mærsk og Danske Bank betød desuden, at A.P. Møller Holding måtte se værdien af sin investeringsportefølge kratigt forringet i løbet af 2018. Mærsk-aktierne mistede 24,5 pct. af deres værdi igennem året, og Danske Bank-aktierne faldt med 46,6 pct. Markedsværdien af A.P. Møller Holdings portefølje faldt med 28 pct. til 98,0 mia. kroner.
I sin beretning fremhæver holdingselskabets CEO Robert M. Uggla, at der trods alt er positive tegn at spore i, at Mærsk er på rette vej igennem sin restrukturering. Han nævner dog også, at fordi forventningerne til selskaberne i A.P. Møller Holding er beskedne som følge af strukturelle skift i økonomien og den teknologiske udvikling, er det kritisk at plante nye frø.
- Det vil tage lang tid at bygge en markant portefølje af nye virksomheder i A.P. Møller Holding, men vi forventer at gøre de første investeringer i nye virksomheder i løbet af de kommende et til to år, skriver Robert M. Uggla i årsrapporten.
Læs også: Mærsk-familien satser milliarder på geotermi