23948sdkhjf

Brexit udskudt til efteråret 2019

Briterne får nu indtil senest 31. oktober til at forhandle en aftale om udtrædelse af EU på plads

For dem, der bare gerne havde set en snarlig afklaring på, hvordan man fremover kan handle med Storbritannien, er der dårligt nyt. For dem, der til det sidste håber på at få en handelsaftale i stand mellem ø-riget og EU, er der nu udsigt til håb i en lidt længere periode. 

Natten til i dag sagde den britiske premierminister Theresa May ja til de øvrige EU-landes tilbud om at udskyde den endelige deadline for brexit til den 31. oktober.

Meningen er, at den britiske regering dermed har tid til at samle et flertal for en skilsmisseaftale i parlamentet, så man undgår en kaotisk og dyr skilsmisse.

- I aften er EU-landene blevet enige om en fleksibel forlængelse til 31. oktober, siger EU-præsident Donald Tusk på et pressemøde.

Lidt efter midnat blev stats- og regeringscheferne for de 27 lande, der bliver i EU, enige om datoen.

Efterfølgende kom Theresa May tilbage til bygningen hvor hun holdt et møde med Tusk. Præsidenten modtog May lidt før klokken et natten til torsdag.

- En forlængelse af brexit-processen til 31. oktober giver mening, for det giver Storbritannien tid til at finde en vej, siger Maltas premierminister, Joseph Muscat, efter mødet.

Det er indbygget i aftalen, at parterne skal se på processen igen på et planlagt topmøde i juni. Det bekræfter diplomatiske kilder ved topmødet.

Datoen er et kompromis mellem en række lande, som ønskede en længere udsættelse, på den ene side, og på den anden side Frankrig, som talte meget stærkt for en kort forlængelse af skilsmisseprocessen.

En diplomat fortæller om forhandlingerne, at Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, til slut "var helt isoleret".

Aftalen vil indebære, at Storbritannien skal afholde valg til Europa-Parlamentet i slutningen af maj.

31. oktober falder sammen med, at der er skiftedag i EU-Kommissionen, hvorfor denne løsning formentlig vil medføre, at man kan undgå at skulle udnævne en EU-kommissær fra Storbritannien.

Læs også: DFDS sikret lukrativ brexit-kontrakt trods udskydelse

Theresa May var rejst til Bruxelles med et klart ønske om, at de øvrige EU-lande skulle give hende en forlængelse til 30. juni.

Men hun indikerede ved sin ankomst, at hun ikke var afvisende over for en længere periode.

- Vi har brug for ekstra tid til at få aftalen godkendt i parlamentet, så vi kan forlade EU på velordnet vis, sagde Theresa May.

Storbritannien skulle ifølge planen have forladt EU 29. marts i år. Men da Underhuset tre gange havde afvist skilsmisseaftalen fra november 2018, besluttede EU-landene på et topmøde i marts at udsætte datoen til 12. april.

FAKTA – Sådan er brexitaftalen mellem Storbritannien og EU

På et topmøde natten til torsdag blev EU's stats- og regeringschefer enige om at udskyde brexit til senest 31. oktober. Her er et overblik over, hvad de aftalte.

* Udsættelsen af brexit skal være så kort som mulig. Og den må ikke vare længere end til 31. oktober.

* Er skilsmisseaftalen godkendt af begge parter inden 31. oktober, forlader Storbritannien unionen 1. november.

* Storbritannien skal afholde valg til EU-Parlamentet, hvis landet fortsat er medlem af EU efter 22. maj.

* Skulle briterne ikke gøre dette, effektueres en papirløs skilsmisse 1. juni.

* Skilsmissen mellem de to parter må ikke underminere samarbejdet i EU.

* EU-landene vil ikke genforhandle den skilsmisseaftale, der blev godkendt i november 2018.

* De 27 EU-lande, der bliver i EU, er dog parate til at drøfte indholdet af den medfølgende politiske erklæring, der sætter rammerne for senere forhandlinger om det fremtidige forhold - efter brexit.

* Storbritannien har indtil brexit samme pligter og rettigheder som et medlemsland. Kongeriget kan til enhver tid trække anmodningen om at forlade EU tilbage.

Kilde: Erklæringen fra EU-topmødet 10. april 2019.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.135