23948sdkhjf

Danske Maritime: Industri klarer sig godt trods træge år

Brancheorganisationen Danske Maritime ser optimistisk på fremtiden, hvor man forventer øget aktivitet også på nye områder

Det Blå Danmark betyder fortsat meget for dansk økonomi. De blå erhverv beskæftiger tilsammen ca. 90.000 personer, har en produktion på 327 mia. kroner og eksporterer for samlet 232 mia. kroner, viser Søfartsstyrelsens nye rapport over beskæftigelse og produktion i Det Blå Danmark.

 Det vækker begejstring hos Danske Maritime, fremgår det af en pressemeddelelse.

- Den nye rapport over beskæftigelse og produktion i Det Blå Danmark bekræfter endnu engang, at den maritime industri en vigtig delsektor inden for Det Blå Danmark og dermed for hele Danmark. Den maritime industri skaber sammen med gruppen af hjælpevirksomheder flest blå arbejdspladser i Danmark og holder sig, trods en svag tilbagegang, lige under 40.000 beskæftigede,” siger Jenny N. Braat, adm. direktør i Danske Maritime, i meddelelsen.

Træge år giver nytænkning

Aktivitetsniveauet i den danske maritime industri har de seneste år været udfordret på grund af meget lav efterspørgsel efter nybyggede fragtskibe og dermed lav ordretilgang til værfterne i Asien. Desuden har industrien været udfordret af krisen i offshore-industrien. Tallene i rapporten indikerer dog, at industrien stort set har været i stand til at fastholde produktions- og eksportniveauerne samt beskæftigelsen fra 2016 til 2017.

- Det skyldes formentlig, at industrien har været i stand til at finde nye markeder bl.a. inden for et aktivt europæisk nybygningsmarked for krydstogtskibe og andre specialfartøjer, og at industrien har været i stand til at forny produkt- og serviceudbuddet inden for fx. miljø- og klimavenlig skibsfart, siger Jenny N. Braat.

Rapporten viser også, at den maritime udstyrsindustri er blandt de blå erhverv med den højeste gennemsnitlige produktivitetsvækst på hele 5,1 pct. årligt i perioden 2005-2015.

 Positive forventninger til fremtiden

Den danske maritime industri er meget eksportorienteret, og eksporten målt i forhold til produktionen ligger betydeligt over det danske gennemsnit, som det ses i rapporten. Det samme gælder for lønindkomsten, hvor de ansatte også ligger over landsgennemsnittet. Danske Maritime peger på, at det måske også gælder de unge. 

- Vi ser en positiv tendens lige nu, hvor vores forskellige initiativer for at tiltrække fremtidens maritime medarbejdere er begyndt at bære frugt. Rapportens tal peger nemlig på, at den maritime industri oplever en stigning i tilgangen af særligt unge under 29 år. Det er en udvikling, der er meget glædelig, da industrien i den grad efterspørger arbejdskraft. Jeg tror bestemt, at den øgede synliggørelse af, at vi som industri har noget særligt at byde på i forhold til udviklingsmuligheder og arbejdsforhold for de unge og ikke mindst et formål som en af de bannerførende industrier i den grønne udvikling på transportområdet er med til, at flere søger i vores retning, siger Jenny N. Braat.

 Hun melder desuden om, at der er bedre tider på vej.

- Vi begynder at se en bedring på markederne dels for nybygninger af fragtskibe, dels for ombygninger, opgraderinger og reparationer på den eksisterende flåde kombineret med bedring i offshore-sektoren. Derfor er vores forventningerne til de kommende år positive,” siger hun.

Læs også: Det Blå Danmark står for en fjerdedel af Danmarks eksport

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.102