Forskere genskaber vandvids-bølge
For første gang er det lykkedes forskere at genskabe det fænomen, der har fået navnet Draupner-bølgen.
Draupner-bølgen blev målt den 1. januar 1995 med en nedadrettet lasersensor fra Draupner-platformen i Nordsøen. Der var tale om en af de første bekræftede registreringer af fænomenet. Det skete i et vejr, hvor den signifikante bølgehøjde var omkring 12 meter, men hvor en særlig bølge med en højde på 25,6 meter pludselig forekom.
Op til 30 meter høje bølger har igennem tiderne både været genstand for myter og forklaringer på, hvordan selv store skibe er blevet revet ud af kurs i dårligt vejr. Et af de seneste tilfælde var, da boreriggen 'Cosl Innovator' i slutningen af 2015 fik knust 17 ruder på trods af, at de lå 20-25 meter over havet. Én person mistede livet.
Forskere ved Oxford University er nået frem til, at fænomet kan opstå, når bølger rammer hinanden i en vinkel på cirka 120 grader. Når bølger ikke rammer hinanden, sætter den naturlige brydning en grænse for bølgehøjden, men når de rammer hinanden i store vinkler, bliver de ikke brudt på samme måde.
Forskerne håber, at deres opdagelse kan være med til at bane vejen for en metode, der kan hjælpe med at forudsige, hvor og hvornår de særlige bølger opstår.
Se illustrationer af forsøget i videoen herunder:
Artiklen er en del af temaet VIDEO.