Svensk projekt skal bekæmpe krænkelser til søs
#MeeToo-bølgen har ramt søfarten i Sverige, hvor opråbet #lättaankar fra 1150 kvindelige søfolk har givet genlyd i branchen. Nu vil forskere kortlægge metoder og strategier, der kan mindske risikoen for krænkelser til søs
Det skriver det svenske Linnéuniversitet i en pressemeddelelse.
Hidtil har fokus været på anmeldelser frem for forebyggelse af krænkende særbehandling, men det vil forskerne bag et nyt projekt på Søfartshøjskolen på Linnéuniversitet i Växjö ændre på:
- Vi vil skabe forandring både på kort og lang sigt. Vi vil bidrage til en sikker, effektiv og ligeværdig søfart, der tager hånd om alle menneskers kompetencer og evner, siger Cecilia Österman, lektor i søfartsvidenskab, der sammen med kollegaen Karin Lundberg står bag projektet.
Bred forankring i branchen
Projektet skal identificere, evaluere og sammenholde eksisterende metoder og strategier for at mindske risikoen for krænkende særbehandling. Hvad fungerer? Hvorfor? Og under hvilke forhold?
Evalueringen sker sammen med en referencegruppe med repræsentanter fra rederier, fagforbund og professionelle netværk inden for søfart. Forskerne forventer, at den brede forankring vil gøre det lettere efterfølgende at gennemføre konkrete tiltag i hverdagen til søs.
Begge forskere har en baggrund fra søen som henholdsvis maskinmester og orlogskaptajn, og de brænder efter at bidrage til at gøre en fantastisk branche endnu bedre, siger de i pressemeddelelsen.
Læs også: #MeToo-kampagnen stopper ved dansk søfart
Forskningsprojektet har fået bevilget 1,2 mio. svenske kr. fra AFA Försäkring og vil vare frem til januar 2021.
Herhjemme har der også været debat om seksuelle krænkelser til søs. Lederne Søfart bebudede således for et år siden, at man ville invitere branchen til at deltage i en undersøgelse, som skulle afdække omfanget af seksuel chikane til søs. Men undersøgelsen er endnu ikke igangsat, oplyser fagforbundets formand, Bjarne Cæsar Jensen, til Søfart.
Læs også: Mærsk hilser undersøgelse om sexchikane velkommen