Ministre i samråd om Mærsk-underleverandører
Tre ministre bliver nu kaldt i samråd på baggrund af Danwatchs undersøgelse af havnearbejdere i Kenya, der laster Mærsk-skibe under kritisable forhold
Det skriver Danwatch .
De to ministre er blevet indkaldt i samråd af Enhedslistens udviklingsordfører Christian Juhl, efter at det blev dokumenteret, hvordan havnearbejdere i Kenya arbejder i op til 24 timer i træk til en fjerdedel af den kenyanske mindsteløn. De arbejder uden nogen former for sikkerhedsudstyr, og slæber tunge sække uden sko på.
- Jeg har indkaldt ministrene til samråd, da jeg synes, det er for grove vilkår, de arbejder under i udlandet, når der er danske virksomheder involveret, siger Christian Juhl i et interview med Ekstra Bladet, der udgav undersøgelsen i samarbejde med Danwatch.
Ifølge Mærsks egne retningslinjer skal alle ansatte i leverandørkæden have udbetalt en rimelig løn, ikke blive pålagt at arbejde i for mange timer ad gangen og være sikret et godt og sundt arbejdsmiljø. Ingen af disse retningslinjer har dog været overholdt for de havnearbejdere.
Ulla Tørnæs også indkaldt
Udover Anders Samuelsen og Rasmus Jarlov er også udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) blevet indkaldt i samråd. Udviklingsministeren bliver involveret, fordi den bistandsstøttede investeringsfond IFU har givet et lån på 86,8 millioner kroner til Mærsks afdeling på havnen i Mombasa.
Christian Juhl vil nu have Ulla Tørnæs til at forklare, hvordan IFU sikrer gode arbejdsvilkår i hele værdikæden i fondens investeringer, og han beder ministeren bekræfte, at IFU ikke bør foretage investeringer, hvor underleverandører for eksempel betaler deres ansatte mindre end mindstelønnen.