En fossilfri fremtid i vente
Kriegers Flak er et lavvandet område i Østersøen mellem Danmark, Sverige og Tyskland. Havområdet er af alle tre lande udpeget til produktion af vindenergi. Havmølleparken skal placeres i et 132 km2 stort område. Mod sydøst ligger den tyske havmøllepark Baltic II på 288 MW, og mod nord har Vattenfall rettighederne til at opføre en svensk pendant til den danske Krigers Flak havmøllepark.
I 2016 vandt Vattenfall koncessionen og derved rettighederne til at opføre havmølleparken ved Kriegers Flak. Det bliver Danmarks største havmøllepark på 600 MW, som fra 2022 vil forsyne ca. 600.000 husstande med strøm. Øvrige projekter ved Horns Rev 3 på 400 MW og kystnære vindmølleparker vil øge den danske elproduktion med 20 % og tilsammen forsyne mere end 1.35 mio. af danske husstandes årlige elforbrug. Projekter på denne størrelse vidner om, at bæredygtig energi er blevet betalingsvenlig og derved realistisk. Prisen, som vandt Vattenfall retten til at opføre parken i 2016 var en verdensrekord i lav pris, hvor omkostningen pr kWh kom helt ned på 37,20 øre. Det var 59 % lavere end det loft, regeringen havde lavet for projektet og har ændret opfattelsen af, hvad bæredygtig energi koster.
ARBEJDET MOD 2021
I midten af maj måned nåede opførslen af Kriegers Flak en vigtig milepæl. Arbejdet er gået fra at indgå aftaler med grundejere i 2016 til, at Energinet nu har placeret tre af transformerne på Kriegers Flak. De er opsat på to forskellige lokationer, da havmølleparken skal deles op i to sektioner. I mellem sektionerne er der en korridor, hvor der ikke må bygges, da der skal udvindes råstoffer fra havbunden. For at Siemens-Gamesas 72 vindmøller kan opsættes i 2021, skal transformerne være spændingssat, og fundamenter samt overgangsstykker skal være rammet ned i havbunden. For at transformerne kan blive idriftsat, bliver der også installeret en midlertidig hotelplatform med plads til de 80 ansatte, som skal arbejde intensivt med transformerne mod oktober 2018.
TÆT SAMARBEJDE MED LOKAL ARBEJDSKRAFT
På et projekt af denne størrelse er det nødvendigt at Vattenfall og underentreprenører kan støtte sig op af ressourcerne i det lokale erhverv. Arbejdet på opførslen af havmølleparken vil give tusindvis af arbejdspladser, imens der i hele havmølleparkens levetid er udsigt til 300 faste ansatte til drift og vedligeholdelse. Derfor har virksomhederne i nærområdet organiseret sig med en Single Point of Contact i Kriegers Flak Service Group, som allerede har givet afkast for vækstmulighederne i regionen. Klintholm Havn på Møn er blevet valgt som servicehavn ud af seks havne, der var interessante for projektet.
”Vi er glade for det gode og åbne samarbejde, vi har haft med en række havne på Sjælland og i Sverige. I sidste ende faldt valget af servicehavn på Klintholm Havn, hvor et af parametrene var kort transporttid fra havnen ud til havmølleparken” – Niels Bjært, projektdirektør for Kriegers Flak havmøllepark. Det tætte samarbejde med Kriegers Flak Service Group fortsætter mod slutningen af 2018, hvor der skal underskrives leverandøraftaler på havmølleparken.
”Vi er meget glade for, at Vattenfall har valgt en servicehavn i Danmark. Det var ikke givet på forhånd. Det er fantastiske nyheder, som giver vækstmuligheder til regionen” – Matthew Delany, projektleder for Invest in Denmark og Copenhagen Capacity.
Se meget mere omkring tendenser i offshore-branchen og deltag i debatten på vores LinkedIn Gruppe: Offshore Forum