23948sdkhjf

Nordjysk bølgeenergi-eventyr kan endelig teste

Efter en store op- og nedture kan Crestwing langt om længe begynde en to-årig test af sit anlæg til bølgeenergi

Siden 2005 har Crestwing udviklet, bygget og testet forskellige udformninger og størrelser af sit bølgeenergianlæg.

Længe har halvskalamodellen af bølgeenergianlægget været på nippet til en søsætning, men ingeniør og ophavsmand Henning Pilgaards død og manglende finansiering har trukket den del lidt i langdrag. 

Men nu kan planerne om to års test i havet ved Hirseholmene ved Frederikhavn føres ud i livet.

- Det har været et langt, sejt træk, fra Henning testede den første lille model i en vaskebalje og til nu, hvor anlægget tager et meget stort skridt mod egentlig produktion og kommercialisering. Men innovation tager tid, siger Ruth Bloom, der siden sin mands død har varetaget udviklingen og færdiggørelsen af bølgeenergianlægget.

Finansieringen på plads
Men innovation tager ikke bare tid – det koster også penge.

Sidste år i oktober meldte Ruth Bloom ud, at hun blot manglede 1,3 mio. kroner for at kunne bygge halvskalaudgaven af Crestwing færdig og søsætte. I marts i år kom det frem, at hun pludselig manglede meget mere.

Det skyldtes, at Energistyrelsen ikke ville lade Ruth Bloom søsætte bølgeenergianlægget, før hun kunne fremvise de penge, det vil koste at teste i to år. Dermed løb regningen for klargøring og søsætning samt den toårige testperiode med service, udvikling og rapport op i seks mio. kroner.

- Nu er der altså skaffet finansiering, fortæller Niels Bay Christensen, erhvervsdirektør i Erhvershus Nord.

Han har været med til at få udarbejdet et prospekt, der har skærpet den kommercielle forretningsidé og fungeret som fundamentet for at sikre sig finansiering.  

- Det er rigtig vanskeligt for nye virksomheder at få risikovillig kapital og dermed komme fra idé til færdigt produkt. Det er særligt svært i den størrelsesorden, som Crestwing har haft behov for, så det er virkelig flot af Ruth og hendes hold, at de har formået at skaffe finansiering til at færdiggøre deres prototype og få den testet. Når man har et godt projekt, som Crestwing har, er det værd at være vedholdende, så kommer investeringen. Deres hårde arbejde har båret frugt, og det kan andre lade sig inspirere af, siger Niels Bay Christensen, erhvervsdirektør i Erhvervshus Nord.  

Først dåb siden test og tilpasning
Fredag den 7. september døber borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit S. Hansen officielt Crestwings hidtil største anlæg 'Tordenskiold'. Det sker ved et arrangement på havnen i Frederikshavn.

Derefter skal anlægget bugseres ud til sin placering øst for Hirseholmene, hvor konstruktion, forankring og ikke mindst produktion af el over de næste to år skal testes, overvåges, måles og analyseres af en række forskere og fagfolk.

Efter endt test er planen, at anlægget skal tilpasses markedets behov og sælges til eksempelvis energiproduktionsselskaber i ind- og udland. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11