Styrelse henter hjælp til sagsbehandlingspukkel
Miljøstyrelsen vil nu gøre brug af eksterne konsulenter, så havnevirksomheder ikke længere skal vente i månedsvis på at få godkendt eksport og import af affald
Michael Quist, miljøchef i Sten og Grus Prøvestenen, mener virksomhederne er taget som gidsler i regeringens udflytningsplaner. ?(Foto: Sten og Grus Prøvestenen)
De nye initiativer skal sætte fart i behandlingen af sager om import og eksport af affald, så virksomhederne fremover får lettere ved at planlægge transporten.
Et af de steder, hvor affaldet tårner sig op er Grenaa Havn, hvor genanvendelsesvirksomheden Stena Recycling ikke kan få en skrotbunke på omkring 1.000 ton kobber, aluminium og rustfrit stål sejlet til Sverige, fordi deres ansøgning om eksport af affaldet er strandet hos Miljøstyrelsen.
Men det skal nu løses af et fasttrack-spor, hvor ukomplicerede sager med kendte affaldstyper behandles særligt hurtigt.
Markedsdirektør i Stena Recycling Jakob Kristensen glæder sig over, at styrelsen nu sætter fokus på de lange sagsbehandlingstider, men er ikke overbevist om, at en fasttrack-ordning gør det alene.
- Jeg er begejstret for idéen, men jeg vil sige, at jeg i mange år har siddet med ved møder i Miljøstyrelsen, hvor vi har diskuteret et fasttrack-spor, men det er aldrig lykkes. Men jeg håber, det vil virke nu, hvor styrelsen står på en brændende platform, siger han.
Over 100 dages ventetid
Når en virksomhed søger om godkendelse til at fragte affaldsprodukterne ind eller ud af landet er sagsbehandlingen brugerfinansieret og koster dem dermed et gebyr på 14.200 kroner. Ifølge EU’s regler har Miljøstyrelsen tre dage til at kvittere for ansøgningen og 30 dage til at behandle sagen, men på grund af regeringens udflytning af Miljøstyrelsen til Odense, så er sagsbehandlingstiden markant forhøjet.
Lige nu har Stena Recycling omkring 25 sager liggende hos Miljøstyrelsen om transport af affald, som venter på en godkendelse. Men i virksomheden oplever man sagsbehandlingstider på i gennemsnit 122 dage, fortæller markedsdirektør i Stena Recycling Jakob Kristensen.
Årligt søger Stena Recycling 45 godkendelser og dermed er der mange spildte administrationsomkostninger som følge af de lange sagsbehandlingstider.
Flere hænder
For at afhjælpe de lange sagsbehandlingstider har flere arbejdsgiverorganisationer foreslået, at man mens Miljøstyrelsen er spidsbelastet, udliciterer det lovforberedende arbejde. Men det har styrelsen imidlertid afvist. I stedet er Miljøstyrelsen nu ved at indgå aftaler med eksterne konsulenter om assistance til sagsbehandlingen. Samtidig er styrelsen er ved at afklare, om der i andre dele af Miljøministeriet er medarbejdere med de rette kompetencer, som Miljøstyrelsen kan låne.
- Det lyder som nogle gode initiativer - både at hyre konsulenter ind og se på, om man kan få fat på nogle hænder fra departementet. Det vigtige for os som virksomhed er, at det kommer til at fungere, siger Jakob Kristensen.