23948sdkhjf

Danmarks største skibsladning tang på vej til Læsø

M/S Samka har æren af at fragte 35 tons tang fra Stege Havn til Læsø, hvor det skal bruges på huse.

Der bliver fest og skåltaler, når 35 tons tang fra Bogø, Møn og Tærø ankommer til Læsø lørdag 12. maj. Det er årets første tang, som bliver sejlet fra Stege Havn på Møn til Østerby Havn på Læsø, hvorfra det losses og bliver kørt til øens ”tangbank”, en stor hal midt på Læsø.

Det er 'Samka', der får æren af sejladsen. Den 33,5 meter lange coaster fra 1956 har en kapacitet på 240 t.dv. og blev bygget på H.C. Christensens Stålskibsværft i Marstal. Der blev i alt bygget 23 af disse mindre motorskibe, kaldet Carolinere, med Marshal-hjælp fra USA i efterkrigsårene.

'Samka', der tilhører Marstal Søfartsmuseeum, er den ene af to Carolinere, som stadig er på danske hænder.

Fra sidst i maj og det meste af dette år bliver der tænget på livet løs på Læsø. Det er tredje år i træk, at gamle, forfaldne tage og deres huse bliver totalt renoveret for – som prikken over i’et – at kunne bære de metertykke, tonstunge tangtage, som er et særkende for Læsø.

Oprindeligt var alle Kattegat-øens huse og gårde tænget med tang fra Læsø, men de seneste århundreder er det ene tangtag efter det andet forsvundet i takt med, at både håndværk og høst af ålegræs til tangtage blev vanskeligere og gik i glemmebogen.

Projekt ”Red tangtagene” sikrer nu en helt enestående kulturarv. Tangtage udført som på Læsø findes nemlig ingen andre steder i verden. Flere fonde har sammen med Slots- og Kulturstyrelsen bevilget 34 mio. kr. til den første fase af redningsaktionen.

Materialet til tangtagene kan ikke længere skaffes fra Læsø i den krævede kvalitet, så det er nu tre leverandører fra øerne ved det sydøstlige Sjælland, der leverer de mange tons ålegræs – i farvandet omkring Bogø, Tærø og Møn har man nemlig høstet tang til eksport helt frem til 1960'erne.

Når tængearbejdet på Læsø er færdigt sidst på året, har 12 huse fået helt nyt tangtag. Dermed er der brugt omkring 500 tons ålegræs til tage på tre år – en historisk rekord, for da tangtagene var almindelige, skiftede man normalt ikke tagene ud så ofte. De holder nemlig op imod 250 år.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093