"Danmark og Grønland skal udnytte arktisk viden til industrieventyr"
SYNSPUNKT: I takt med, at havisen trækker sig tilbage og nye hav- og landområder bliver mere tilgængelige, åbnes nye muligheder nordpå, og hvis vi er smarte, venter et industri-eventyr i Arktis
Den globale opvarmning har sat skub i en proces, hvor særligt de arktiske områder bliver varmere år for år. Den amerikanske rumorganisation NASA dokumenterer, at gennemsnitstemperaturen i Arktis (nord for 64°N) nu ligger mellem 3 og 4 grader højere end normalt.
De arktiske stater, der grænser op til polhavet - Canada, USA, Rusland, Norge og Kongeriget Danmark/Grønland - har store interesser på spil.
Der foregår i øjeblikket en proces, hvor nationerne positionerer sig og danner alliancer, der skal understøtte disse interesser. Særligt Rusland og Kina søger at styrke deres samarbejder om udnyttelsen af de arktiske sejlruter. Men også vore skandinaviske naboer i Norge har deres øjne rettet mod det arktiske område, og taler bl.a. om at Kirkenes i det allernordligste Norge kan blive et fremtidig knudepunkt i den arktiske trafik. Og man kan roligt sige, at Finland er blandt de førende indenfor udvikling af arktisk teknologi og skibsbygning.
Som et godt eksempel kan nævnes den finske start-up virksomhed ICEYE, der på ganske få år har formået at udvikle og opsende en mini-radarsatellit, der er den første i en række på tolv, som kan optage radarbilleder i meget høj opløsning af det arktiske område hver tredje time, når alle satellitter er i drift.
Hvis Danmark og Grønland skal gøre sig gældende i det selskab, er det vigtigt med et aktivt fokus fulgt op af konkrete tiltag. Regeringen har de seneste år udgivet en række strategier, der har til formål at sætte retningen for det blå Danmark, inklusive en Rumstrategi, der i høj grad har maritimt fokus samt en strategi for Arktis. Tilsammen må det siges, at der er sat meget høje ambitioner - måske så høje, at det kan blive en udfordring at eksekvere på dem alle.
Men ikke desto mindre er det nødvendigt at tage alle målsætningerne på ordet såfremt Danmark og Grønland ikke skal blive sejlet agterud i det globale kapløb. Og der udvikles da også handlingsplaner og innovative tiltag over en bred kam, men spørgsmålet er, om det er tilstrækkeligt, set i forhold til vore arktiske naboer? Den netop udkomne "Vækstplan for Det Blå Danmark" er fyldt med gode og stærke konkrete initiativer til styrkelse af dansk søfart og maritim industri - men ikke et ord om Arktis!
Vækstplanen er med rette blevet rost af erhvervet. Det er præcis sådan en plan, der skal til, for at en strategi kan føres ud i livet. Så derfor et det stærkt ønskeligt, at den arktiske strategi "Kongerigets Danmarks Strategi for Arktis 2011-2020" følges op med en tilsvarende handlingsplan. Der er brug for, at erhvervene og det offentlige i Danmark og Grønland sætter sig sammen og udvikler konkrete tiltag, der kan sætte gang i hjulene og bringe Kongeriget frem i førerfeltet, også på det arktiske område.
Der skal her fra lyde en stærk opfordring til politikerne både i Nuuk og på Christiansborg til at sætte sig sammen med dansk og grønlandsk erhvervsliv med det klare formål, at fremkomme med en lang række konkrete projekter, der kan hjælpe væksten i gang.