Regeringen: Bryd tabuet omkring seksuel chikane
Virksomhederne bør lave et sæt fælles normer og værdier for den adfærd, man ikke vil tolerere på arbejdspladsen, mener ligestillingsministeren
Initiativet kommer i kølvandet på de seneste måneders #MeToo-kampagne, der har sat fokus på overgreb og seksuelle krænkelser af kvinder.
Indtil videre er #MeToo-bevægelsen sejlet uden om dansk søfart, mens den har mødt tilslutning fra branchen i både Norge og Sverige, som beskrevet i sidste uges udgave af Søfart . I 2015 viste en undersøgelse ellers, at et stort flertal af kvindelige skibsofficerer - 78 pct. - har oplevet at blive udsat for seksuel chikane.
- Jeg tror, at omfanget er kommet bag på de fleste. Selv om vi skal passe på med at bruge de sociale medier som en offentlig gabestok, så viser bevægelsen, at der er tale om et udbredt og generelt problem, som vi er nødt til at tage alvorligt. Seksuel chikane og seksuelle overgreb er aldrig i orden - uanset, om det foregår på gaden, i nattelivet eller på arbejdspladsen, sagde Karen Ellemann, da hun sammen med beskæftigelsesministeren i sidste uge var kaldt i samråd af Folketingets Ligestillingsudvalg.
God etisk opførsel
Her understregede de to ministre, at regeringen i kølvandet på #MeToo-bevægelsen har taget en række initiativer som skal sætte fokus på arbejdspladskulturen, og på hvordan seksuel chikane forebygges og håndteres. I begyndelsen af året vil ministrene kontakte landets virksomheder med en klar opfordring til at bryde tabuet og få talt om respekt, god tone og god omgangsform.
- Der vil vi gerne give input til, hvad man bør være opmærksom på som arbejdsplads. Det handler om kulturen på arbejdspladsen og på alle medarbejderes trivsel. Og så handler det om at være tydelig omkring, hvor grænsen for god etisk opførsel går. Der skal være fælles og velkendte normer og værdier for den adfærd, man forventer på arbejdspladsen - og for den adfærd som man ikke tolererer, sagde Karen Ellemann.
Til april vil ministrene desuden afholde en høring om seksuel chikane på arbejdspladsen med inddragelse af arbejdsmarkedets parter, for at drøfter udfordringer, muligheder og tiltag.
Kønsbaseret vold
Også EU vil gøre mere for at bekæmpe sexchikane og overgreb. Med 580 stemmer for og 10 imod vedtog EU i oktober sidste år en resolution, som efterspørger en EU-strategi til at bekæmpe kønsbaseret vold og nye metoder til at tackle formodede mørketal på området.
Herhjemme spiller Arbejdstilsynet en vigtig rolle i at understøtte virksomhederne egen indsats, slog Troels Lund Poulsen fast under samrådet.
- Seksuel chikane kan være svært at opdage under et tilsyn. Derfor får Arbejdstilsynet nu udtrykkeligt hjemmel til at gennemføre samtaler med de ansatte. Det tror jeg, vil gøre det lettere at få problemer med seksuel chikane frem i lyset. Vi styrker også Arbejdstilsynets mulighed for at træffe afgørelse om seksuel chikane på arbejdspladsen, lovede han.
Socialdemokraternes ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff opfordrede under samrådet regeringen til at lægge et større pres på arbejdsgiverne.
- Det er altid godt at snakke - det er der ikke noget galt i, men vi bør snakke om, hvordan vi får arbejdsgiverne meget mere på banen i den her sag. Jeg er ikke i tvivl om, at hvis den her debat bliver fulgt op af nogle konkrete krav til arbejdsgiverne, så vil det få en større effekt, sagde han.